Također, usvojena je i odluka o nemogućnosti preuzimanja mandata načelnika Općine Travnik zbog smrti kandidata Mirsada Pece, kojem je potvrđen mandat načelnika. Kandidat SDA, podsjećamo, preminuo je na dan izbora. U Travniku će biti raspisani prijevremeni izbori za načelnika, a u Srebrenici i Doboju ponovni. 

VEZANI TEKST - SIPA u Srebrenici pretresa kuće i kancelarije SDP-ovaca, varali na izborima u korist Grujičića

CIK je po službenoj dužnosti pokrenuo postupak 19. novembra, te su u Srebrenici utvrđene brojne izborne malverzacije, od falsifikovanja potpisa na biračkim spiskovima.  

Ponovni izbori (Srebrenica i Doboj) provode se na osnovu istih kandidatskih listi i istih izvoda iz Centralnog biračkog spiska koji su korišteni na poništenim izborima i provode se na dan koji odredi Centralna izborna komisija BiH, a najkasnije 14 dana od dana pravosnažnosti odluke Centralne izborne komisije BiH o poništenju izbora.

Prijevremeni izbori (Travnik) bit će održani u roku od 90 dana od dana raspuštanja izabranog organa, odnosno prestanka mandata u skladu sa ustavom i zakonom. Od dana raspisivanja prijevremenih izbora do dana održavanja izbora ne može proteći manje od 30 niti više od 90 dana.

Članica CIK-a Vanja Bjelica-Prutina je kazala da je obrazloženje odluke o Srebrenici moglo biti sažetije, te da ne bi govorila detaljnije tačno utvrđene činjenice. 

- Smatram da je prijedlog odluke za Srebrenicu trebao biti donesen dosta ranije, te da nije trebao biti na dnevnom redu kada i Doboj. Podržat ću prijedlog ove odluke, iako sam kao član CIK-a iz reda srpskog naroda bila izložena najžešćim pritiscima, koji su bili na granici krivičnog djela jer sam podržala zaključak da se pokrene postupak i ispitivanje nepravilnosti za ove dvije izborne jedinice, Srebrenica i Doboj. Dok sjedim ovdje, radit ću u okviru zakona i neću pružati alibi nikome ako je kršio Izborni zakon BiH - kazala je Bjelica-Prutina. 

Irena Hadžiabdić je istakla da će podržati odluke i za Srebrenicu i za Doboj. 

- Izborni dan u Srebrenici je protekao vrlo mirno, a informacije o nepravilnostima su počele stizati dan poslije. Iz prigovora su se mogle vidjeti velike sumnje u nevažeće identifikacione dokumente i manipulacije sa biračkim spiskovima - kazala je Hadžiabdić.  

I Suad Arnautović je podržao odluke za Srebrenicu, Doboj i Travnik. No, imao je zahtjev kada je riječ o Srebrenici, a to je da ili se ponovo poštom pošalje glasački materijali u dijasporu ili da se prebroje svi glasački listići koji su stigli poštom, a koji se nalaze u skladištu CIK-a. 

Bjelica-Prutina je replicirala kazavši kako ona ovaj Arnautovićev prijedlog neće podržati. Istog mišljenja je i predsjednik CIK-a Željko Bakalar. Arnautović je dodatno pojasnio da je on zatražio da njegov zahtjev bude razmatran nakon pravosnažnosti odluke, a ne danas, što je na kraju prihvaćeno. 

Vlado Rogić bio je jedini član CIK-a koji je glasao protiv prijedloga odluka za Srebrenicu, Doboj i Travnik. Kazao je da je protiv jer se nije htjelo postupiti po službenoj dužnosti i za izbore u Mostaru, kazavši "kako je najmanje jedan mandat rezultat kaznenog djela", potencirajući po ko zna koji put mostarsku izbornu jedinicu Jug.