open-navfaktor-logo
search
330 miliona eura
Ponovo odbijen Bevandin prijedlog o povlačenju novca MMF-a, bošnjački ministri glasali protiv
Okončana je 15. vanredna sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, na kojoj je jednoglasno usvojen Prijedlog odluke o davanju ovlaštenja ministru finansija i trezora BiH za izdavanje promisorne note za povlačenje sredstava instrumenata za brzo financiranje (RFI) od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).
24.04.2020. u 09:36
get url
text

Međutim, ponovo nije usvojen Prijedlog odluke o raspodjeli sredstava MMF-a u iznosu od 330 miliona eura. Za usvajanje tog Prijedloga je glasalo šest članova Vijeća ministara BiH, a četiri su bila protiv.

Protiv ovog Prijedloga su glasali ministrica vanjskih poslova Bisera Turković, ministar odbrane Sifet Podžić, ministar sigurnosti Fahrudin Radončić i zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice Dževad Mahmutović.

Isti Prijedlog je, podsjetit ćemo, odbijen i na prošloj telefonskoj sjednici, s obzirom da je ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda (HDZBiH) njime propisao da novac kojeg bi trošili kantoni u konačnici vraća FBiH.

VEZANI TEKST - Šta je zapelo s kreditom MMF-a: HDZ tražio da svi vraćaju novac kojeg će oni trošiti u "svojim" kantonima

Iako nije postignut dogovor o povlačenju sredstava MMF-a, ta međunarodna finansijska institucija je u četvrtak uplatila novac na račun Centralne banke BiH.

Radi se o sredstvima namijenjenim za borbu protiv koronavirusa i saniranje negativnih posljedica te pandemije. Ranije je dogovoreno da će se raspodjela novca vršiti na način da će Federaciji BiH pripasti 62 posto ukupnog iznosa, entitetu RS 38 posto, a da će oba entiteta izdvojiti po pola procenta za Distrikt Brčko. Dio kreditnog aranžmana koji pripada FBiH bi se dijelio na način da na entitetskom nivou ostaje 50 posto sredstava, a da se 50 posto podijeli na deset kantona na osnovu broja stanovnika.

Prethodno su, podsjetit ćemo, iz HDZ-a insistirali da čak 70 posto novca koji bi pripao FBiH bude raspodijeljeno kantonima. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.