Pop Art Festival: Otkriven mural ikonama sarajevske kulturne scene

objavljeno: 24.04.2017. u 10:49

U Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine sinoć je zatvoren prvi Pop Art Festival otkrivanjem četiri murala ikonama sarajevske kulturne scene: Goranu Ipetu Ivandiću, Draženu Ričlu, Davoru Dujmoviću i Adiju Lukovcu.

Murali su djelo sarajevskog umjetnika Benjamina Čengića, a ostat će na čuvanje Historijskom muzeju BiH, kao dio stalne postavke.

Prvi Pop Art Festival otvoren je 20. aprila u Sarajevu, a kroz niz panel diskusija, radionica i umjetničkih performanasa dao omaž kulturno-umjetničkoj sceni Sarajeva.

Akademija scenskih umjetnosti bila je domaćin panel diskusija na kojima su o posljednjih 50 godina sarajevske muzičke scene i specifičnog sarajevskog humora govorili istaknuti sarajevski glumci, muzičari i kulturni radnici. Sve panel diskusije snimali su studenti Akademije scenskih umjetnosti, a ostat će kao zapisi usmene historije na čuvanje Akademiji i Historijskom muzeju BiH.

U Historijskom muzeju BiH tokom četiri dana festivala preko 50 mladih pohađalo je kreativne radionice fotografije, muzike, dokumentarnog filma, stripa, slikarstva i DJ radionicu.

Tokom Festivala održana su i tri umjetnička performansa: izložba radova iz serije 'Balkan's Movie Minimalism', autora Neven Šotra, oslikavanje putničkog automobila s Rikardom Druškićem i oslikavanje murala sa Benjaminom Čengićem.

Organizaciju Pop Art Festivala podržali su Federalno ministarstvo kulture i sporta, Općina Stari Grad i Porsche BiH. Prijatelji festivala su Akademija scenskih umjetnosti, Historijski muzej BiH, Ideas Business Lab, Sarajevo City Center, Coca Cola i Gelender pivo, saopćili su organizatori.