open-navfaktor-logo
search
Bezizlazna situacija
Porezna uprava FBiH blokirala račun BHRT-a, moguće gašenje javnog servisa
Povodom blokade računa BHRT-a od Porezne uprave Federacije BiH, Upravni odbor Radiotelevizije Bosne i Hercegovine izvijestio je Parlamentarnu Skupštinu BiH o bezizlaznoj situaciji u kojoj se našao ovaj javni servis koja može dovesti do gašenja BHRT-a i niza pogubnih lančanih posljedica.
23.03.2022. u 15:12
get url
text

- Uprkos pozivima menadžmenta BHRT-a na iznalaženju rješenja - prijedloga sporazuma o plaćanju poreznih obaveza na rate i sl. - nije bilo sluha od Porezne uprave FBiH. Menadžment BHRT-a ne bježi od vraćanja duga, i sve što traži odnosi se na prolongiranje obaveza, odnosno plaćanje obaveza u mjesečnim obrocima koji će omogućiti nesmetan rad ove kuće - saopćio je Upravni odbor BHRT-a.

Činom blokade računa upitna je, navode, egzistencija 870 radnika, njihovih porodica, a za Bosnu i Hercegovinu izlazak iz mnogih međunarodnih asocijacija, posebno evropskih u kojima je BHRT aktivno sudjelovao kroz međunarodnu razmjenu programa.

- Podjećamo da je BHRT u ovakvu situaciju doveden prije svega zbog nepoštivanja Zakona o javnom RTV sistemu kojeg je donijela Parlamentarna skupština BiH 2005. godine. Između ostalog, prema BHRT-u postoje višemilionska dugovanja koja se ne izmiruju uprkos pokrenutim tužbama još 2008. godine. Sudskog epiloga još nema. Kada bi BHRT naplatio ta potraživanja, bili bi likvidni, a bilo bi sredstava za modernizaciju i unapređenje programa - dodaju.

Dugogodišnji je problem, ističu, što se RTV taksa ne plaća na teritoriju cijele BiH.  

- Poštovani predstavnici države, pozivamo vas, kao osnivače javnog RTV servisa u BiH, a koji ste imenovali i nas, članove Upravnog odbora 04.6.2021. godine, da se hitno uključite u rješavanje ove velike krize.  Ako se hitno nešto ne poduzme, moglo bi doći do gašenja Javnog RTV servisa BiH koji pokriva cijelu državu te niza drugih posljedica - navode.

Jedan od 14 uvjeta pristupanju BiH u EU je, ističu, i odgovornost države za rad i stabilno finansiranje javnog RTV servisa.

- Pokušajmo zajedno naći najbolja rješenje za budućnost i opstanak Radiotelevizije BiH. Upravni odbor otvoren je za dogovor, razgovor, saradnju svih koji mogu pomoći u prevazilaženju ove od rata najteže situacije za državnu televiziju. O teškoj situaciji i krizi u kojoj se nalazi javni medijski servis BiH upoznali smo sve mjerodavne domaće, evropske i međunarodne predstavnike - navodi se u saopćenju Upravnog odbora BHRT-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.