Poreznici nemoćni protiv kladionica: Dugovi u BiH, imovina u susjednim državama

Objavljeno: 09.08.18 u 21:26

Prema službenim podacima Porezne uprave FBiH, dug priređivača igara na sreću na dan 30. juni 2018. godine u postupku prinudne naplate iznosi ukupno 45.430.235,93 KM. Glavni dug iznosi 29.921.127,90 KM, a dug po osnovu zatezne kamate 15.509.108,03 KM.

Višemilionska dugovanja vlasnika sportskih kladionica u FBiH FOTO: ARHIV
Višemilionska dugovanja vlasnika sportskih kladionica u FBiH FOTO: ARHIV

Porezna uprava FBiH je, piše portal Akta.ba, od svih poreznih obveznika provela sve mjere pronudne naplate duga, ali onima koji nemaju imovinu koja se može zaplijeniti i prodati se taj dug ne može ni naplatiti. Sva imovina ovih poreznih obveznika, dodaju, nalazi se u državama u okruženju.

Iz Porezne uprave FBiH podsjećaju da su dugovanja navedenih poreznih obveznika kasno došla u prinudnu naplatu jer je postupak rješavanja žalbi i tužbi kod nadležnih institucija trajao više godina.

- Kao primjer navodimo da su kod tri najveća dužnika: 'Intersport' d.o.o Mostar, 'Derby Bet Shop' d.o.o Mostar i 'Remi sportske kladionice' d.o.o Tuzla zapečaćena sva uplatna mjesta od strane Porezne uprave FBiH, nakon čega su porezni obveznici prestali sa obavljanjem svoje djelatnosti, a njihova zaplijenjena imovina je više puta prodavana – kazali su iz Porezne uprave za Aktu.

Navode da je u postupku prinudne naplate izvršena blokada svih transakcijskih računa te je u više navrata prodavana zaplijenjena imovina, ali se ista nije mogla prodati, osim u slučaju "Derby Bet Shop" d.o.o Mostar, gdje je prodat jedan dio imovine i to: motorna vozila i oprema u ukupnoj vrijednosti do 43.206,43 KM. Naglašavaju da je u postupku prinudne naplate zaplijenjena zastarjela računarska oprema te radni stolovi, ormari i druga oprema koja se veoma teško prodaje i za koju uglavnom nema zainteresiranih kupaca.

O dugovanjima poreznih obveznika "Intersport" d.o.o i "Derby Bet Shop" d.o.o Porezna uprava FBiH je, ističu, obavijestila nadležno tužilaštvo zbog sumnje da je počinjeno krivično djelo. S ciljem uređivanja oblasti priređivanja igara na sreću i pravednijeg oprezivanja, iz Porezne uprave FBiH navode da su značajno učestvovali da se postojeća zakonska rješenja unaprijede.

- Porezna uprava je davala konkretne pisane prijedloge za izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću. Još krajem 2015. godine inicirala je izmjene Zakona o porezu na dohodak i Zakona o igrama na sreću. Prijedlog Uprave je bio da se svi dobici oprezuju porezom na dohodak po stopi od 10 posto, koliko iznosi i porez na dohodak svih zaposlenih i da se sve igre na sreću jednako oporezuju - objašnjavaju za Akta.ba.

Smatraju da bi usvajanjem predloženih izmjena sve igre na sreću bile jednako tretirane i oporezovane, smanjila bi se mogućnost zloupotreba i pojednostavio bi se sistem kontrole, obračuna i naplate prihoda. Obračun i uplata naknade za sve igre na sreću bila bi jednaka i plaćala bi se u procentu od pet posto na svaku pojedinačnu uplatu igrača.

- Navedene izmjene zakona su predložene i u cilju ukidanja diskriminacije u oblasti oporezivanja igara, jer se na jedne igre plaća paušal od 300 KM po uplatnom mjestu, a na druge, naknada od pet posto na ostvareni promet. Također, ukinula bi se i diskriminacije među igračima, jer se na dobitke do 100 KM ne plaća porez, pa tako kad jedan igrač dobije 99 KM isplati mu se na ruke 99 KM, a drugi igrač kad dobije 101 KM, isplati mu se 90,90 KM. Ovim izmjenama zakona otklonila bi se i sumnja da se dobici preko 100,00 KM dijele na manje dobitke u cilju izbjegavanja plaćanja poreza – ističu.