open-navfaktor-logo
search
Obraćanje javnosti
Porodica Novaka Đokovića: Hvala svima na podršci, vratio se treninzima, spreman je da osvoji turnir
Porodica najboljeg svjetskog tenisera Novaka Đokovića obratila se danas javnosti povodom događaja iz Australije.
10.01.2022. u 14:31
get url
text

Javnosti se prvi obratio Srđan Đoković, otac Novaka Đokovića, koji je u Beogradu dao svoju izjavu na cjelokupnu situaciju.

- Hvala svim ljudima širom svijeta na velikoj podršci Novaku i njegovoj porodici. Hvala svima koji se zalažu za slobodu mišljenja, govora. Nije se dao baciti na koljena. Razne stvari su se dešavale ovih dana. To što dolazi iz jedne male i siromašne zemlje se nije svidjelo nekim moćnicima.

Rekao je i sa čime se prvi reket svijeta susreo u pritvoru.

- Oduzeli su mu sva prava koja pripadaju ljudskom stvoru. Pokušali su da ga natjeraju da potpiše da se odriče vize da bi mogli da ga deportuju nazad. Nije htio da potpiše taj dokument jer on ničim nije doprinio tome. Nisu mi dali ni kontakt sa njegovim timom, advokatima i prijateljima, bio je sam sa njima nekoliko sati. Čak su mu i telefon uzeli, pa i ostale stvari. Poštujemo sve zakone svake zemlje u koju ulazimo. On je samo došao da igra tenis, a to pravo su htjeli da mu oduzmu.

Želim da se ponovo okupimo za tri sedmice kad on osvoji Australian Open - zaključio je Srđan Đoković.

Đorđe Đoković, mlađi brat prvog reketa svijeta, rekao je da je porodici bilo veoma teško, te je iskazao zahvalnost podršci širom svijeta.

- Izvinjavam se još jednom što ste čekali do sada. Htjeli smo da dobijemo što čistiju situaciju i da bi vam predstavili cjelokupnu sliku. Nama je kao porodici izuzetno teško. Zahvalio bih se ovom prilikom i narodu širom svijeta.

Istakao je da je Novak maloprije obavio trening i da je spreman da osvoji Australia Open.

- Novak je na slobodi! Maloprije je trenirao na teniskom terenu. On je otišao da osvoji još jedan Australian Open. Epilog smo danas saznali. Novak je sportista, on se bavi tenisom, najbolji je teniser svih vremena. Zadovoljni smo što je zadovoljena pravda i istina, što je čitavom svijetu pokazano šta je istina - zaključio je mlađi Đoković.

Novakova majka Dijana je dodala da je posljednjih dana bio težak period za porodicu.

- Mi smo ovde došli da proslavimo pobjedu našeg sina, našeg Novaka. On je momak koji je svoju porodicu naučio da ne trpi nepravdu. On ništa nije kriv, on ništa nije učinio što se kosi sa njihovim zakonima, a doživio je torturu. Tek ćemo čuti šta je sve doživio. Došao je da osvoji taj turnir. Ova situacija za nas je izuzetno teška. 

Podsjetimo, Savezni sud u Melbourneu je danas poništio odluku o ukidanju vize Novaku Đokoviću. Odmah po izricanja presude je najavljeno da bi ministar za imigraciju Australije mogao ponovo da razmotri ukidanje vize.

Međutim, nije donesena odluku o oduzimanju vize najboljem svjetskom teniseru. Hawke je imao rok od četiri sata za odluku prema Zakonu o migracijama. Taj vremenski period je istekao, ali Hawke i dalje zadržava pravo ponišititi mu vizu u bilo kojem trenutku.

Kako vlada nije reagovala, srbijanski teniser je slobodan. Trenutno u njegovom slučaju vrijedi odluka suca Kellyja i Đoković se može neometano kretati po Australiji.

Kako će se to odraziti na Đokovićev nastup na Australian Openu, tek ćemo vidjeti. Čelnici turnira su rekli da do utorka žele znati može li Novak nastupiti ili će mu trebati naći zamjenu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.