open-navfaktor-logo
search
KJKP Pokop
Porodice nisu plaćale grobno mjesto: Sa groblja Bare ekshumirano 139 tijela
Ekshumacije se, inače, rade i po zahtjevu srodnika zbog prenosa u drugo grobno mjesto, drugo groblje, groblje kojim Pokop ne upravlja ili radi obezbjeđenja prostora u istom grobnom mjestu za naredni ukop
19.08.2019. u 20:16
get url
text
get url
text

Na gradskom groblju Bare u Sarajevu od početka ove godine do 6. augusta ekshumirano je 139 tijela umrlih, a uglavnom se radi o tijelima preminulih čiji srodnici, ili oni koji bi to trebali, nisu izmirivali naknadu za korištenje grobnog mjesta.

Kako nam je pojašnjeno iz Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća Pokop, ekshumacije se, inače, rade i po zahtjevu srodnika zbog prenosa u drugo grobno mjesto, drugo groblje, groblje kojim "Pokop" ne upravlja ili radi obezbjeđenja prostora u istom grobnom mjestu za naredni ukop.

- Na osnovu člana 35. Odluke o uređivanju i održavanju gradskih grobalja (Službene novine grada Sarajeva br. 27/84) grobno mjesto ili grobnica može se prekopati po isteku deset godina od dana sahrane u slučaju da se grobno mjesto ili grobnica ne održava ili ne plaća naknada. U skladu sa članom 34. iste odluke može se iz urbanističkih ili sanitarnih razloga odrediti iskopavanje pojedinih grobnih mjesta odnosno grobnica ili cijelog groblja i prije isteka roka počivanja – naveli su iz Pokopa.

Napušteno grobno mjesto

Nakon ekshumacije posmrtni ostaci se obavezno premještaju u limeni sanduk koji na sebi ima trajno upisane podatke o imenu i prezimenu, datumima rođenja, smrti, sahrane i premještanja iz grobnog mjesta u zajedničku grobnicu, te podatak o grobnom mjestu prvog ukopa (parcela, red i broj).

- U prosekturi gradskog groblja Bare sanduk sa posmrtnim ostacima se hermetički zatvara i premješta u kosturnicu gradskog groblja Vlakovo. Kosturnica gradskog groblja Vlakovo zadovoljava sve evropske standarde i predstavlja jedinstven objekat ove vrste u Bosni i Hercegovini – dodali su.

Ukoliko srodnici nakon ekshumacije tijelo žele ponovo sahraniti, oni Upravi Pokopa mogu podnijeti pismeni zahtjev za dodjelu napuštenog grobnog mjesta, ukoliko ono već nije dodijeljeno na dalje korištenje.

- Uprava preduzeća na osnovu prijedloga Komisije za procjenu zahtjeva donosi rješenje kojim odobrava ili odbija zahtjev. Srodnici posmrtne ostatke mogu preuzeti iz kosturnice po redovnoj proceduri, izvršiti polaganje istih u grobno mjesto predviđeno za redovne ukope na gradskom groblju Vlakovo, ili po vlastitoj želji na drugo groblje – pojasnili su iz Pokopa.

Napuštenim grobnim mjestom se smatra ono koje se deset godina uzastopno ne održava ili za koje se deset godina uzastopno ne plaća naknada za korištenje grobnog mjesta. Ukoliko se ispune bilo koji od ova dva uslova, grobno mjesto se smatra napuštenim.

- U skladu sa članom 35. Odluke o uređivanju i održavanju gradskih grobalja grobno mjesto ili grobnica može se prekopati po isteku deset godina od dana sahrane u slučaju da se grobno mjesto ili grobnica ne održava ili ne plaća naknada – dodali su iz ovog preduzeća.

Godišnja naknada za korištenje grobnog mjesta sa PDV-om iznosi 8,50 KM. Naknadu je moguće unaprijed platiti za pet narednih godina, a ukoliko to neko želi učiniti za duži vremenski period, duži zakup može učiniti putem Sporazuma o plaćanju naknade za korištenje grobnog mjesta.

Obavijesti prije praznika

Prije proglašavanja grobnog mjesta napuštenim Pokop upućuje dopise o obavezi održavanja grobnog mjesta i dugovanju naknade.

- Dopisi se šalju sa povratnicama na adrese kojim raspolaže Služba za naplatu, evidentiranje i rezervaciju grobnih mjesta. U slučaju da dopisi nisu urečeni srodnicima, a u skladu sa Pravilnikom KJKP "Pokop" d.o.o. Sarajevo o postavljanju pismene obavijesti na grobnom mjestu, na nadgrobni spomenik ili znak postavlja se pismena obavijest – istakli su.

Ukoliko grobno mjesto nema nadgrobni spomenik ili nadgrobni znak Uprava Pokopa obavijest postavlja na grobno mjesto instalirajući prikladnu oglasnu ploču sa obavijestima na kojima stoji da se mole srodnici ukopanih osoba da se u što kraćem roku jave u najbliži grobni ured.

- Obavijesti se postavljaju prije praznika, blagdana, posebno prije Božića, Bajrama, Uskrsa, Vaskrsa, Svih Svetih, misa zadušnica i ostalih vjerskih praznika kada se očekuje posjeta grobnom mjestu. Pismena obavijest se postavlja kako bi se zainteresirana lica informisala o potrebi rješavanja statusa grobnog mjesta u cilju omogućavanja nastavka korištenje grobnog mjesta i kada grobno mjesto zbog neodržavanja predstavlja opasnost za ostale posjetioce groblja – naglasili su iz Pokopa.

Dodali su kako se ekshumacije rade samo u slučajevima da se niko od srodnika ne javi nakon svih poduzetih radnji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.