Subota, 30.09.2023.
Na premiju su stigli Bešli, Džinović, Begović...

"Posljednji Farukov penal": Na premijeri Bešlić, Džinović, Begić, Erko Jun, Osim...

Premijeri prisustvovale brojne ličnosti iz javnog, kulturnog i sportskog života, među kojima i Dino Merlin, Amar Osim, Refik Šabanadžović...

Dokumentarni film "Posljednji Farukov penal" autora Edina Isanovića i Armina Čolakovića, koji je rađen u produkciji Al Jazeere SportDoc, premijerno je prikazan večeras u sarajevskom Domu mladih.

Ovo je filmska priča o penalu koji je na Mundijalu u Italiji 1990. godine izveo bh. igrač Faruk Hadžibegić u petoj seriji četvrtfinalnog dvoboja protiv tadašnjeg aktuelnog prvaka svijeta - Argentine.

Njegov udarac zaustavio je golman Goycochea i na taj način odveo je Gaučose u polufinale.

Stariji ljubitelji fudbala i danas se sjećaju te, zamrznuta u nekoliko sekundi, tužne slike kada se Hadžibegić uhvatio za glavu. Film govori o tome kako je penal možda mogao zaustaviti rat koji je kasnije zahvatio prostor bivše Jugoslavije i odnio brojne žrtve.

U filmu ,između ostalog osim Hadžibegića, govore: Dejan Savićević, Refik Šabanadžović, Zlatko Vujović, Zoran Vulić, Tomislav Ivković, Milorad Đurković, Predrag Pašić, Mirza Kapetanović, Mehmed Janjoš, Nijaz Ferhatović, Safija Hadžibegić i Luigi Riva.

Premijeri su prisustvovale brojne ličnosti iz javnog, kulturnog i sportskog života, među kojima i Dino Merlin, Haris Džinović, Halid Bešlić, Enes Begović, Predrag Pašić, Elvedin Begić, Murat Šaran, Husref Musemić, Amar Osim, Erko Jun, Refik Šabanadžović...

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh