Obzirom na učešće u više udruženih zločinačkih poduhvata, Žalbeno vijeće je zaključilo da se radi o zločinima neviđenih razmjera i brutalnosti.

Karadžić je osuđen za progone sa teritorije za koju su bosanski Srbi smatrali da polažu pravo, snajpersko djelovanje i granatiranje Sarajeva, uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, i za genocid u Srebrenici. To su četiri udružena zločinačka poduhvata zbog kojih je Karadžić proglašen krivim. Oslobođen je tačke optužnice koja se odnosi na genocid u sedam općina 1992. godine. Takve optužbe je oslobođen i u prvostepenom potupsku.

Više stotina Sarajlija ju noći sa 21. na 22. juli 2008. godine, u kolonama vozila s uključenim sirenama, proslavilo je hapšenje tada najtraženijeg haškog optuženika.

Sigurnosne službe Srbije pratile su Karadžića od novembra 2007. godine ali je on, zbog opstrukcija u istrazi, uhapšen tek osam mjeseci kasnije. Gustom bradom, slamnatim šeširom i mršavljenjem uspio je gotovo deceniju izbjegavati potjernicu, a umakao je nekim od najvećih tajnih službi i svjetskim lovcima na glave.

U godinama bjekstva, promovisao je meditaciju. Predstavljao se kao Dragan Dabić, doktor alternativne medicine. Držao je predavanja pred velikim brojem ljudi, slobodno se kretao.

Internet stranica o lažnom iscjelitelju dr. Draganu Dabiću  i danas postoji na ovom LINKU

Zločinac je uhapšen u beogradskom gradskom autobusu na liniji 73, kada su agenti na terenu posumnjali da se sprema da pobjegne.

Bivši tužilac za ratne zločine i član Akcionog tima za hapšenje haških optuženika Vladimir Vukčević pričao je kako se Karadžić ponašao kada je doveden u pritvor.

- Karadžić je nudio svoja parapsihološka znanja da pomogne svima. Možete zamisliti čovjeka koji pribrano nudi svoje parapsihološke usluge, da bi se ujutro ošišao i vi ste videli starog Radovana Karadžića, prešao na ijekavicu, nevjerovatn -  govorio je Vukčević. 

Suđenje Karadžiću trajalo je 499 radnih dana. Saslušano je 589 svjedoka, a u spis je uložen 11.481 dokaz.

Haško tužilaštvo je tokom uvodne riječi pustila brojne snimke Karadžića. Jedan od najupečatljivijih je onaj od 14. oktobra 1991. godine kada je u Parlamentu Republike Bosne i Hercegovine rekao:

- Nemojte da mislite da nećete odvesti BiH u pakao, a muslimanski narod možda u nestanak - jer muslimanski narod ne može da se odbrani ako bude rat ovdje.