Komandant odbrane Žepe i pukovnik Armije RBiH Avdo Palić zarobljen je 27. jula 1995. godine, kada je išao na pregovore sa Ratkom Mladićem kako bi ženama, starcima, djeci, bolesnim i ranjenim obezbijedio siguran izlazak iz enklave Žepa koja je trebala biti zaštićena zona UN-a. Zarobljen je u ukrajinskom kampu UNPROFOR-a na Bokšanici kod Žepe, a zajedno s njim na prevaru su zarobljeni i Mehmed Hajrić i Amir Imamović, članovi ratnog Predsjedništva Žepe

- Ja sam dužan pregovarati s zločincima sve dok ijedno dijete u Žepi može biti spašeno - posljednje su Avdine riječi pred odlazak na pregovore s kojih se nikada nije vratio.

Palića je zarobio pomoćnik načelnika za bezbjednost i obavještajni rad Generalštaba VRS Zdravko Tolimir i doveo na komandno mjesto kod zločinca Mladića. Petnaest dana proveo je u Rogatici, gdje ga je ispitivao još jedan ratni zločinac osuđen u Hagu, načelnik bezbjednosti Generalštaba Ljubomir Beara, a nakon toga prebačen je u garnizonski vojni zatvor Vanekov mlin u Bijeljini.

U noći 5. na 6. septembar 1995. godine izveo ga je Mladićev lični pratilac Dragomir Pećanac i od tada mu se gubi svaki trag. Smatra se da je te noći mučki ubijen.

Gdje je tačno ubijen Avdo Palić nije poznato. Prema nalazima obdukcije zaključeno je kako je najvjerovatnije ubijen pucnjem u glavu. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice u novembru 2001. godine u Vragolovima kod Rogatice, zajedno sa ostacima još osam žrtava, ali nisu bili identificirani do augusta 2009. godine.

Ukopan je u haremu Alipašine džamije u Sarajevu. 

U haškoj presudi generalu Vojske RS Zdravku Tolimiru, koji je osuđen na doživotnu kaznu zatvora, kao zločin genocida okvalifikovano je i ubistvo pukovnika Avde Palića, te članova Ratnog predsjedništva Žepe Mehmeda Hajrića i Amira Imamovića, nakon evakuacije bošnjačkog stanovništva iz Žepe.

Pogledajte video o velikom heroju Žepe.