Jučer su usvojene dopune Zakona o električnoj energiji uz amandman delegata Elmedina Konakovića (NIP) i Anera Žuljevića (SDP) u kojem stoji da cijene električne energije za privrednike ne smiju rasti više od 20 posto, dok u varijanti koja je usvojena na Zastupničkom domu stoji 50 posto.

Nikome "nije maslo za ramazana"

Naime, posljednjih mjeseci iz Udruženja poslodavaca FBiH ukazuju da privrednici dobijaju ugovore od elektroprivreda za cijenu električne energije za narednu godinu koje su više i za 350 posto. Zbog svega su iz Udruženja donijeli odluku da privredna društva neće potpisati dobijene ugovore.

- Parlament Federacije BiH ukoliko hoće, može dopune Zakona o električnoj energiji da usaglasi i usvoji do Nove godine. Postoje poslovničke pretpostavke da se to završi. Vidite, i na Zastupničkom domu je također bio amandman da cijena električne energije ne smije rasti više od 30 posto, ali ga Vlada Federacije BiH nije prihvatila. Tu nema nevinih. I Vlada je ovo trebala uraditi u oktobru mjesecu, a ne čekati tri dana pred Novu godinu. Ni parlamentarcima iz pozicije i opozicije "nije maslo za ramazana". Naš stav je da je ovo trebalo biti riješeno u oktobru mjesecu. Krajnje je neozbiljno ponašanje i Vlade FBiH i Ministarstva energije, rudarstva i industrije i Parlamenta FBiH i pozicije i opozicije - rekao je za Faktor Mladen Pandurević iz Udruženja poslodavaca FBiH.

Na pitanje da li su privredna društva prestala sa potpisivanjem ugovora o kupnji električne energije, kazao nam je kako ne zna.

VEZANI TEKST - Elektroprivreda BiH o dopuni Zakona o električnoj energiji: Ovo je svjesno uništavanje našeg preduzeća

 

U Javnom preduzeću Elektroprivreda BiH nam nisu odgovorili koje posljedice mogu snositi privrednici koji odbiju potpisati ugovor o električnoj energiji za narednu godinu, ali su se oglasili navodeći da su usvojene dopune Zakona o električnoj energiji na Domu naroda FBiH udar na Elektroprivredu BiH.

Zatražili smo i komentar predlagača zakona o dopuni Zakona o električnoj energiji u FBiH u Domu naroda FBiH, šefa Kluba Bošnjaka Jasmina Duvnjaka.

Cijena struje za domaćinstva neće rasti 

- Usvojeni Prijedlog dopuna Zakona o električnoj energiji je razblažena varijanta koja bi bila dobra da je usvojena u prvobitnom tekstu. Nemam poseban komentar osim da očekujem da Parlament i Vlada FBiH nađu rješenje koje će biti barem neko prijelazno, da se amortizuje ovaj potencijalno veliki udar visokih cijena električne energije na našu privredu. To je nešto što je vrlo bitno. Žao mi je što nemamo identičan zakon usvojen u oba doma jer to bi značilo da se on može objaviti, da je punovažan. Uložio sam ogromne napore i bio spreman na kompromis, ali... - rekao nam je Duvnjak.

Oglasila se i Vlada FBiH koja je navela kako poštuje sve odluke zakonodavnog tijela, te da s velikom pažnjom isčekuje ishod u vezi s ovim zakonom u Parlamentu FBiH i učinit će sve što je u njenoj moći da "vuče poteze koji su u cilju zaštite privrede".

VEZANI TEKST - Vlada FBiH: Ne možemo ograničiti cijene struje za privredu zbog glasanja u Parlamentu

Ukazuje da zbog različito usvojenih tekstova nije još u mogućnosti donijeti bilo kakvu odluku o ograničavanju cijene električne energije za privredu, s obzirom na to da dopune ovog zakona nisu usvojene u istovjetnom tekstu u oba doma, pa samim tim ni takav zakon nije još usvojen.

Vlada Federacije ostaje pri stavu da cijene električne energije za domaćinstva neće rasti.