- Na ovim izborima učestvuju stranke koje nemaju veze sa Cazinom, ali su prijavljene zbog zamjene biračkih mjesta sa A-SDA u drugim općinama i gradovima. Sve ovo potvrđuje da A-SDA i ovih izbora priprema inženjering za izbornu krađu u još većim razmjerama. Imajući u vidu sve što radi A-SDA nije nas uopće iznenadila činjenica da su biračka mjesta u Srebrenici dali SNSD-u - poručuju iz SDA Cazin.

VEZANI TEKST - Duraković: Ovo je poruka političkim diletantima iz Sarajeva koji SNSD-u i SDS-u prodaju biračke odbore u Srebrenici!

O malverzacijama u Srebrenici već je govorio član izbornog štaba Moja adresa Srebrenica Ćamil Duraković, koji je javno prozvao Prvu stranku, ali i A-SDA.

U prosjeku u općinama u BiH za mjesta u općinskim vijećima ili gradskim skupštinama prijavilo se 15-20 političkih subjekata.

No, postoje i one općine i gradovi gdje velike stranke ne žele ništa prepustiti slučaju, ali ni glasačima.

Primjera radi, najveći broj prijavljenih političkih subjekata za lokalne izbore 15. novembra je u Doboju, čak 85, od čega su 34 nezavisna kandidata.

U Bijeljini su prijavljena 83, u Zvorniku 73, Banjoj Luci 59, Prijedoru 45, Mostaru 45. U Stocu, gdje Općinsko vijeće broji 17 vijećnika prijavilo se čak 26 političkih subjekata.  

Jasno je iz ovoga da Doboj, Bijeljinu ili Banju Luku SNSD i njegov Milorad Dodik ne žele izgubiti, te će bez obzira na to kako glasači glasali, odluku o pobjedniku ipak donositi birački odbori. Ili nije važno ko i kako glasa, već ko broji glasove.

Bez obzira na to da li se radi o velikim ili malim strankama, ili nezavisnim kandidatima, svi oni ravnopravno se tretiraju prilikom dodjeljivanja mjesta u biračkim odborima u kojima u zavisnosti o broju birača na određenom biračkom mjestu sjedi od tri do pet članova.

Prosječna cijena za mjesta u biračkim odborima koja, prema nezvaničnim informacijama, "veliki plaćaju malima" je oko 300 KM. Nekom slobodnom računicom, ako se u obzir uzme da je prosjek 22.000 članova biračkih odbora, od čega se jedna četvrtina najmanje proda, jasno je da se u ovoj trgovini obrne oko 1,5 miliona KM.

Osim klasične trgovine biračkim odborima, igra se i na kartu zamjene, gdje stranke iz Federacije BiH mijenjaju mjesta sa onima iz Republike Srpske i obrnuto, ili se pak zarad računice biračkim odborima "velikih" prijavljuju silni nezavisni kandidati ili pak stranačke liste sa po jednim do dva kandidata.