Pored ministra Ramića, ugovore su potpisali gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, načelnik Općine Nevesinje Milenko Avdalović i korisnici.

Ukupna vrijednost potpisanih ugovora iznosi više od 575 hiljada KM, a novac je osiguralo Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica u budžetu Ministarstva za 2020. godinu i kreditom putem Saudijskog fonda za razvoj.

- Ukoliko od jedinica lokalne samouprave imate partnersku saradnju i podršku, onda se zajedno uradi dosta više. Današnje prisustvo gradonačelnika Trebinja i načelnika Nevesinja šalje pozitivnu poruku i najavljuje da ćemo u narednom periodu više zajedno raditi na povratku i njegovoj održivosti na području ove dvije lokalne zajednice - poručio je ministar Ramić.

Također je dodao da su povratnici sa područja Trebinja i Nevesinja uključeni i u druge programe Ministarstva, projekte infrastrukture, održivog povratka te humanitarne programe, ali i programa koji su namijenjeni mladima. Među današnjim potpisnicima ugovora je i porodica Ćorić iz Nevesinja, koja nije krila radost radi donacije.

- Otac je invalid i vezan je za krevet, šehidska smo porodica i dočekali smo obnovu svoje kuće. Svi smo obradovani činjenicom da ćemo u svom rodnom mjestu imati ponovo izgrađenu porodičnu kuću koja će nas trajno vezati za mjesto gdje smo i započeli svoj život - istakao je Mehmed Ćorić, saopćilo je Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica FBiH.

Korisnici danas uručene pomoći su odabrani putem javnog poziva Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica iz dvogodišnjeg programa i na prijedlog lokalnih zajednica.