open-navfaktor-logo
search
Faktor saznaje
Potrebno 18 ruku: Pada li Vlada TK, sakupljeni potpisi za sazivanje vanredne sjednice Skupštine
Sakupljeno je 16 potpisa kojima će biti zatraženo sazivanje vanredne sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona (TK), saznaje Faktor iz više izvora.
10.02.2022. u 14:18
get url
text

Potpisi će već danas biti predati na protokol Skupštine TK, a u zahtjevu, kako saznajemo, stoji da će dnevni red biti utvrđen na samoj sjednici. Ipak, rečeno nam je da će na sjednici biti zatražena smjena aktuelne Vlade TK na čelu s premijerom Kadrijom Hodžićem iz Socijaldemokratske partije (SDP).

VEZANI TEKST - Faktor saznaje: U toku razgovori o smjeni Vlade Tuzlanskog kantona

Zahtjev su potpisali zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA), Demokratske fronte (DF), Socijaldemokrata (SD) BiH i Stranke za BiH (SBiH). Za smjenu Vlade TK potrebno je minimalno 18 ruku u Skupštini, ali kako nam je rečeno iz više izvora, postoji potrebna većina da se to provede u djelo.

Vlast u TK trenutno čine SDP sa osam, Pokret demokratske akcije (PDA) sa šest, Savez za bolju budućnost i Naša stranka sa po dva zastupnika te nezavisni zastupnik Smajo Mandžić, što je ukupno 19 ruku, odnosno jedna više od minimalne većine. To jasno ukazuje da će neki zastupnici iz aktuelne većine preći na drugu stranu i učestvovati u rušenju vlasti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.