open-navfaktor-logo
search
JU Dom zdravlja KS
Povećan je broj djece sa COVID-19, poziv građanima da isključivo zovu Covid call centar
Druga je sedmica kako je u osnovnim i srednjim školama na području Kantona Sarajevo počela nastava u drugom polugodištu, a već je povećan broj učenika oboljelih od COVID-19, prehlade i gripe.
08.02.2022. u 11:39
get url
text

Potvrdio nam je to Arman Šarkić, glasnogovornik JU Dom zdravlja KS, dodavši da je to i bilo očekivano, te da bi u narednom periodu, prema prognozama zdravstvenih stručnjaka, trebalo doći do smirivanja epidemiološke situacije.

- Trenutno smo na nekom platou, krivulja, kada je riječ o broju novozaraženih, zaravnjena je, pa se nadamo smirivanju situacije – kaže Šarkić.

Da je veći broj djece predškolskog, ali i školskog uzrasta, zaraženo koronavirusom, potvrdila nam je i prim. dr. Jasminka Smlatić-Muhadžić, specijalista pedijatrije u JU Dom zdravlja KS.

Prim. dr. Jasminka Smlatić-Muhadžić

Imamo i beba koje su oboljele od COVID-19, ali sreća u svemu je što kliničke slike nisu toliko teške. COVID-19 trenutno se kod djece manifestira kao prehlada. Također, istakla bih da je puno mališana koja su pozitivna na koronavirus, a nemaju nikakvih simptoma. Naravno, ovo je vrijeme i drugih respiratornih infekcija, prehlade i gripe. Mi smo navikli da u ovo doba godine oko dvije trećine te populacije ima problema sa nekom od respiratornih infekcija – navela je Smlatić-Muhadžić.

Apelirala je na roditelje da sa djecom što manje hodaju po tržnim centrima i ugostiteljskim objektima kako bi se izbjegao dalji rast oboljelih.

- Vrlo je važno izbjegavati masovna okupljanja, voditi računa o zdravoj prehrani, koja uključuje više voća i povrća i C vitamina, ličnoj i higijeni prostora u kojem se boravi – poručila je Smlatić-Muhadžić.

Iz JU Dom zdravlja KS apelirali su na građane da isključivo zovu na broj telefona: 081/920-333, a razlog je, kako su naveli, brža i efikasnija komunikacija zdravstvenog sistema sa pacijentima.

- Svi oni koji sumnjaju da su zaraženi koronavirusom, neka isključivo zovu Covid call centar (081/920-333), gdje je u funkciji sasvim dovoljan broj telefonskih linija, jer je svih devet domova zdravlja uvezano preko tog centra. To govorim jer nam se u posljednje vrijeme dešava da sve više ljudi zove na druge brojeve telefona koje pronalaze na internetu. Tada dolazi do zbrke i građanima je na taj način usporena komunikacija i pružanje što brže i adekvatnije zdravstvene usloge – kazao je Šarkić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.