Povelja za životno djelo “Hasan Kaimija“ bit će uručena profesoru Enesu Pelidiji

Objavljeno: 05.06.17 u 21:56

Na svečanom otvaranju kulturno-vjerske manifestacije "Dani Hasana Kaimije 2017", u petak u Zvorniku, bit će uručena povelja "Hasan Kaimija" za životno djelo dr. Enesu Pelidiji.

Pelidija: Nagrada će mu biti uručena 9. juna u Zvorniku
Pelidija: Nagrada će mu biti uručena 9. juna u Zvorniku

Saopćio je to muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović danas na pres-konferenciji u Tuzli i naglasio da je kulturno-vjerska manifestacija "Dani Hasana Kaimije" jedna od najznačajnijih koje se održavaju u povratničkim mjestima te izrazio radost zbog interesa za tu manifestaciju i izvan Zvornika.

Za otvaranje manifestacije (petak 9. juni) planirana je dodjela još dvije nagrade (za najbolje djelo iz oblasti nauke objavljeno 2015. i 2016. godine, te specijalna nagrada "Hasan Kaimija" u povodu 15 godina održavanja te manifestacije).

Sead-ef Seljubac saopćio je da nagrada za najbolje djelo pripada dr. Halidu Buliću za djelo "Teme iz lingvističke bosnistike", objavljeno u izdanju Instituta za bosanski jezik i književnost Tuzla, a predsjednik Medžlisa IZ Zvornik Mustafa-ef. Muharemović kazao je da specijalna nagrada "Hasan Kaimija" pripada dr. Ibrahimu Pašiću.

Kulturno-vjerska manifestacija "Dani Hasana Kaimije" održava se u Zvorniku od 25. maja do 18. juna, a dio sadržaja bit će realiziran u Sapni, Bratuncu i Tuzli.

BMG u saopćenju za javnost navodi da se "Dani Hasana Kaimije" održavaju tradicionalno početkom juna na području općine Zvornik. Manifestacija je obogaćena kulturnim i vjerskim sadržajima, a okuplja Bošnjake Zvornika i cijele BiH koji na taj način uspravljaju i dokazuju svoju duhovnu ukorijenjenost na ovom prostoru.