Naime, Nedžad Kršo iz općine Foča uputio je pismo na adresu Centralne izborne komisije BiH, a tiče se zloupotrebe ličnih podataka i falsificiranja potpisa njega i članova njegove porodice. Kršo je povratnik u općinu Foča, nastanjen u mjesnoj zajednici Tjentište, gdje živi sa svojom suprugom Mirsadom, te sinom Fuadom i kćerkom Fuadom.

- Pošto sam imao priliku, da na direktan i indirektan načun budem učesnik u prethodnim izbornim ciklusima, veoma sam upoznat sa političkom situacijom u općini Foča, te sam na taj način i kroz neformalan razgovor sa svojim komšijama, koji su aktivisti općinske organizacije SDP Foča da se na listi podrške za SDP Foča, a koja je ujedno i jedan od ključnih dokumenata za prijavu i registraciju političkih subjekata na lokalnim izborima, pored mog, nalaze imena moje supruge Mirsade, sina Fuada i kćerke Fuade, zajedno sa našim ličnim podacima i falsifikovanim potpisima.

Odgovorno tvrdim da ja, kao i ostali članovi mog domaćinstva nikada nismo davali svoje lične podatke, kao ni da smo potpisivali pristupnice, liste podrške, niti bilo koje slične dokumente SDP-a Foča. Lično sam već duži niz godina politički aktivista SDA Foča. Moj sin Fuad je bio na listi za lokalne izbore 2016. ispred zajedničke probosanske liste koja je predvodila SDA, moja kćerka Fuada jedna je od kandidatkinja liste "Zajedno za Našu Foču" koju predvodi SDA na predstojećim lokalnim izborima. Stoga, smatram da zloupotreba ličnih podataka, JMBG i broja ličnih karti, predstavlja grubo kršenje zakona i propisanih procedura koje su definisane Izbornim zakonom - kaže Kršo.

Po saznanju ovih informacija, Kršo se obratio nadležnim organima.

- Uputio sam dopis i zahtjev prema Centralnoj izbornoj komisiji, u kojem izričito tražim da se moje i imena članova moje porodice zajedno sa svim ličnim podacima brišu sa svih dokumenata i obrazaca koji se odnose na izborni proces, a u kojem je naveden SDP Foča, te da se lica odgovorna za navedene aktivnosti sankcionišu. Zbog svega imam namjeru da podignem prijavu protiv pravnog subjekta SDP Foča i članova užeg rukovodstva, zbog zloupotrebe ličnih podataka i falsifikovanja potpisa – ističe Kršo.

U Foči se pitaju i šta je pozadina da se povratnicima Bošnjacima gura kao rješenje lokalna općinska organizacija SDP-a, koja pored toga što je aktivirana u januaru 2020. godine, na spiskovima i obrascima koji su potrebni za političku participaciju, ima 85 posto podrške od stanovnika srpske nacionalnosti, a ostatak dolazi od "ukradenih ličnih podataka i falsifikovanih potpisa povratnika Bošnjaka". Tako barem tvrde upućeni u predizborne aktivnosti u Foči te izražavaju sumnju u iskrenost djelovanja lokalnog SDP-a. 

Pitaju se i kako to da se na listi SDP Foča za predstojeće izbore nalaze ljudi koji su uposlenici općinske administracije, koji su u statusu državnih službenika i koji u toku radnog vremena vrše političke aktivnosti, a da za to imaju prešutnu saglasnost glavnih političkih aktera u Foči?