Samoubistvo u Splitu: Tvrdio da mu je maloljetna kćerka silovana, a pravosuđe nije poduzelo ništa

Objavljeno: 11.10.17 u 10:47

Nakon višesatnog pregovaranja s policijom jučer se na plaži Kaštelet u Splitu ubio 54-godišnji muškarac. Ubio se aktiviranjem ručne bombe oko 19.40 sati, potvrdila je policija.

Pregovori su trajali satima
Pregovori su trajali satima

Pregovori policije i muškarca trajali su satima. Sve je počelo poslijepodne, kada je muškarac prvo nazvao Operativno dežurstvo policije, predstavio se i kazao:

- Halo, imam bombu! Izvadio sam osigurač! Sklonite ljude da neko ne nastrada! - Policija je u međuvremenu ispraznila plažu, a nakon pregovora s muškarcem koji su potrajali duže od dva sata, muškarac je aktivirao bombu i raznio se.

Iako motiv samoubistva isprva nije bio poznat, doznaje se da je motiv bila njegova ogorčenost na hrvatsko pravosuđe zbog slučaja spolnog zlostavljanja njegove kćerke iz 2009. godine.

- Jedino što sam načula je da viče kako je nezadovoljan državom. Vozio se u nekom manjem, starijem automobilu, ali ne mogu tačno procijeniti - ispričala je za Index sinoć svjedokinja koja se našla na mjestu događaja.

Pomorac T. K. koji se jučer ubio, još 2009. godine je podnio prijavu Županijskom državnom odvjetništvu za spolno zlostavljanje njegove tada maloljetne kćerke. Za zlostavljanje je optužio svog poznanika, profesora u Splitu. Kada je doznao da od prijave neće biti ništa, jer navodno nije dokazana upotreba sile, izgubio je živce te jednom prilikom došao pred vrata kuće tog poznanika s mačetom i vikao:

- Pedofilčino, ubit ću te!

Optužio ga je da je odveo njegovu tada 16-godišnju kćerku na kupanje, potom je doveo u šator, dirao je po intimnim dijelovima tijela i u njih gurao prste. T. K. bio je ogorčen na pravosudni sistem, tvrdivši da je zakazao kada nije učinio ništa u slučaju njegove kćerke.

Zbog prijetnji mačetom pomorac je 2012. godine nepravomoćno na Općinskom sudu u Splitu osuđen na četiri mjeseca zatvora, uvjetno na godinu dana.

- Moj slučaj sud je okončao vrlo brzo nepravomoćnom presudom, dok je u slučaju profesora, gdje je žrtva moja kćerka, održano samo jedno sudsko ročište i postupak je daleko od okončanja", ispričao je tada za Slobodnu Dalmaciju ogorčeni muškarac.

- Obišao sam cijeli svijet, ali mislim da nema ovako nakaradne države i pravosuđa kao naše. Kada sam nakon devet mjeseci od tog nesretnog događaja konačno saznao za njega, otišao sam na Županijsko državno odvjetništvo u Splitu prijaviti silovanje.

Kada mi je zamjenica zadužena sa slučaj rekla da tu nema silovanja, jer moja djevojčica tome monstrumu nije u šatoru rekla "ne!" i nije se uopće opirala dok joj je to sve radio, već sam bio toliko potresen da nisam znao gdje sam. Kad me je tužiteljica podučila: "Da je samo vaša kćerka rekla ne, to bi bilo silovanje, ovako to nije", te me posavjetovala da idući put dođemo na ŽDO moja žena, djevojčica i ja, pa da će već ona nešto vidjeti, poludio sam - pričao je.

Ispričao je i da je profesorova žena rekla njegovoj da mu se kćerka nije protivila da taj dan ide s njenim mužem na more.

- Kao da je normalno da ona sa 16 godina u osobi od 55 godina vidi nekog partnera, ma to je bolesno. Ja i tu ženu krivim za sve ovo, ali tužilaštvo očito tako ne smatra pa je diglo optužni prijedlog samo protiv njega - bio je ogorčen.