open-navfaktor-logo
search
Odbranjene kuće
Požar kod Tomislavgrada i dalje gori, od Hrvatske se ponovo traži pomoć
Požar koji je u subotu izbio na vrletima oko Roškog Polja pored Tomislavgrada u nedjelju večer se ponovno rasplamsao oko naselja Drmića staje te se proširio prema Privali i Gornjem Brišniku.
09.08.2021. u 13:22
get url
text

Kako je za Fenu kazao zapovjednik Profesionalne vatrogasne jedinice Mate Jurčević, tokom noći od vatrene stihije u naselju Drmića staje vatrogasci su odbranili imovinu i kuće lokalnog stanovništva te su intervenirali na mjestima koja su se ponovo rasplamsavala nakon jučerašnjeg gašenja kanadera, posebno oko Zidina i Korita.

Prema riječima Jurčevića, aktivna su trenutno dva veća kraka požara gdje gori suha trava, nisko rastinje i grabova šuma prema Privali i Gornjem Brišniku. Vatrogascima u gašenju vatre pomažu šumari i mještani ovih naselja, a veliki problem im zadaje vjetar te nepristupačan teren.

Ponovo je upućena zamolnica Vladi Republike Hrvatske za pomoć u kanaderima pri gašenju požara u općini Tomislavgrad.

Cijeli ovaj opožareni kraj i naselja u blizini Buškog jezera su tokom jučerašnjeg dana ostala bez napajanja električnom energijom, a prema informacijama iz Elektroprivrede HZ HB, čiji su radnici na terenu, u ovom požaru izgorjelo im je više od 50 drvenih stubova.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.