Poznat datum izbora zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva BiH: Deset kandidata za jedno upražnjeno mjesto

Objavljeno: 05.10.17 u 08:06 Autor: N. P.

Iako je konkurs za izbor zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva BiH zatvoren još 21. decembra 2016. godine, Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH još nije donijelo odluku o imenovanju jednog od deset kandidata, koliko je konkuriralo za tu poziciju.

Džermin Pašić, Ismet Šuškić, Dubravko Čampara i Diana Kajmaković
Džermin Pašić, Ismet Šuškić, Dubravko Čampara i Diana Kajmaković

Intervjui sa kandidatima su trebali biti održani još krajem februara i početkom marta ove godine, ali su u dva navrata odgađani. Razlog odgađanja je, kako su nam kazali iz VSTV-a, zauzetost pojedinih članova nadležne komisije, koja je trebala obaviti intervjue.

- Intervjui za ovu poziciju su planirani za 23. i 24. oktobar 2017. godine, a imenovanje za narednu sjednicu VSTV-a BiH, koja je planirana za 25. i 26. oktobar 2017. godine – potvrđeno nam je iz VSTV-a.

Prema još nepotvrđenim informacijama, među kandidatima za mjesto zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva BiH su i tužioci Tužilaštva BiH Diana Kajmaković, Dubravko Čampara, Džermin Pašić, Ismet Šuškić i Sena Uzunović.

Pitanje izbora novog zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva BiH se u međuvremenu nametnulo i kao političko pitanje, s obzirom na pritiske pojedinih političkih opcija da i na tu poziciju postave njima odani kadrovi. Zbog toga je, prema informacijama Faktora, trenutno užarena atmosfera unutar VSTV-a, ponajviše zbog lobiranja i pritisaka u vezi s izborom zamjenika glavnog tužioca.

VEZANI TEKST - Pravosudna kadrovska križaljka: Ko "gura" Dianu Kajmaković?

Uskoro bi trebao uslijediti i proces izbora novog glavnog tužioca Tužilaštva BiH. Vršiteljica dužnosti glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordana Tadić bit će zasigurno jedan od kandidata za tu poziciju, a spekulira se kako je za poziciju sa koje je ranije smijenjen Goran Salihović zainteresirana i aktuelna glavna tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo Dalida Burzić.

Upravo u tim spekulacijama mnogi prepoznaju pozadinu medijskih napada na Burzić, na čiji se rad "kritički osvrtao" Josip Šimić, osoba koja se trenutno nalazi u pritvoru zbog falsificiranja dokumenata Agencije za istrage i zaštitu (SIPA). Ti su se dokumenti, podsjećanja radi, ticali navodnog prisluškivanja telefonskih razgovora v. d. glavne tužiteljice Gordane Tadić i potpredsjednice VSTV-a Ružice Jukić.

VEZANI TEKST - Šta se krije iza navodnog prisluškivanja Tadić i Jukić: SIPA nova meta političko-pravosudne koalicije

Ministarstvo pravde BiH, na prijedlog Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, radi na izradi novog Zakona o VSTV-u. Potreba za novim zakonskim rješenjem kojim bi se definirao rad tijela koje bira sudije i tužioce se pojavila nakon očiglednog politiziranja te institucije, odnosno direktnog utjecaja politike na rad pojedinih članova VSTV-a, što rezultira i nezadovoljavajućim učinkom pravosudnih institucija.