Poznati fudbaleri na Utakmici solidarnosti: Sav prihod ide za siromašnu djecu

objavljeno: 13.02.2018. u 18:51

Ujedinjene nacije (UN) i UEFA će organizovati "Utakmicu solidarnosti" koju će igrati brojne fudbalske legende, a sav prikupljeni novac će biti doniran za djecu slabijeg imovinskog stanja.

Michael Moller, generalni direktor Ureda UN-a u Ženevi, u obraćanju novinarima u sjedištu ove organizacije u Ženevi izjavio je da prvi put u saradnji sa UEFA-om organizuju jedan ovakav meč. Istaknuo je da namjeravaju da se ovaj meč igra svake godine i da postane tradicionalni sportski događaj.

Aleksander Čeferin, predsjednik Evropske fudbalske asocijacije (UEFA), kazao je da će se na utakmici pojaviti mnoga poznata imena iz svijeta fudbala. Naglasio je i da je glavni cilj prikupiti novac za djecu u svijetu kojima je pomoć prijeko potrebna.

-Najsnažnije vjerujem da će fudbal igrati ključnu ulogu u društvenim promjenama - rekao je Čeferin.

Luis Figo, savjetnik u UEFA-i i bivši portugalski fudbaler, kazao je da je u utorak počela prodaja ulaznica za ovu utakmicu, te pozvao sve zaljubljenike u fudbal da dođu na stadion u Ženevi. Dodao je da će se, između ostalih, na utakmici pojaviti Eric Abidal, Cafu, Youri Djorkaeff, Alex Frei, Luis Garcia, Nuno Gomes, Christian Karembeu, Fernando Hierro, Jari Litmanen, Gaizka Mendieta, Robert Pires i David Trezeguet.

Sybille Bonvin, šef Ureda za sport Grada Ženeve, izjavila je da je vrlo ponosna što će Ženeva biti domaćin ovakvoj utakmici.

Suparničke timove će predvoditi kapiteni Luis Figo i Ronaldinho, dok će na trenerskim klupama sjediti Carlo Ancelotti i Didier Deschamps.

Utakmica na stadionu Ženeva, kapaciteta 30 hiljada navijača, igrat će se u subotu, 21. aprila.