VEZANI TEKST - Mesud Pezer u finalu Olimpijskih igara u Tokiju

Hitac iz druge serije kvalifikacija u dužini od 21,33 metra rekorderu naše zemlje bio je dovoljan za plasman u finale, ali i za drugo mjesto u grupi B.

Gledajući svih 12 bacača kugle koji će se boriti u finalu, Pezerov rezultat treći je najbolji.

Prvi favorit finala svakako je Amerikanac Ryan Crouser. Svjetski rekorder (23,37 metara) i aktuelni olimpijski prvak danas je kuglu bacio na 22,05 metara, a drugi najbolji rezultat u kvalifikacijama imao je Tomas Walsh sa Novog Zelanda. Walsh je u Rio de Janeiru osvojio bronzu, a u svojim vitrinama ima po zlato i bronzu sa SP-a.

Pored četverice najboljih u današnjim kvalifikacijama još samo trojica bacača kugle plasman u finale izborila su hicima kojima su ispunili normu za finale, a to su Brazilac Darlan Romani (21,31 m), Italijan Zane Weir (21,25 m) i Egipćanin Amr Mostafa Hassan (21,23 m).

VEZANI TEKST - Pogledajte hitac Pezera za finale u Tokiju

Zanimljivo da je Egipćaninu ovo bio najbolji rezultat u sezoni, dok je Italijanu ovo bio novi lični rekord.

Osim njih, zahvaljujući najboljim rezultatima ispod norme u finale su se plasirali Chukwuebuka Enekwechi (Nigerija) 21,16, Kyle Blignaut (JAR) 20,97, Armin Sinančević (Srbija) 20,96, Jacko Gill (Novi Zelanda) 20,96, Joe Kovacs (SAD) 20,93 i Payton Otterdahl (SAD) 20,90.

Finale je na programu 5. augusta u 11.05 sati po lokalnom vremenu, odnosno 4.05 sati po srednjoevropskom.