Pozorište mladih Sarajevo: Sutra premijera crne komedije "SOS Usamljena srca"

Objavljeno: 08.03.17 u 13:59 Autor: M. Ču.

"SOS Usamljena srca"- pozorišna adaptacija uspješnog francuskog filma “Djed Mraz je Đubre“ iz 1982. godine, u režiji Francoisa Lunela premijerno će biti izvedena sutra s početkom u 20 sati na velikoj sceni Pozorišta mladih Sarajevo. 

SOS Usamljena srca: Crna komedija o humanitarcima koji to nisu FOTO: M. ŽIVOJEVIĆ
SOS Usamljena srca: Crna komedija o humanitarcima koji to nisu FOTO: M. ŽIVOJEVIĆ

U pitanju je crna komedija koja govori o humanitarnim organizacijama i njihovom neradu. Na satiričan način, predstava prikazuje groteskno lice humanitarizma, koje vrlo često služi za razne manipulacije.

- Ne samo zbog kvaliteta samog teksta, nego i teme kojom se bavi, čini mi se da je komad itekako aktuelan u Sarajevu, u kojem su se tokom rata nalazile brojne humanitarne organizacije, čiji su predstavnici više mislili na vlastite interese nego na one kojima je pomoć zaista i potrebna - istakao je reditelj Lunel na pres-konferenciji.

V. d. direktora Pozorišta mladih Semir Krivić naglasio je da je "SOS Usamljena srca" francuska komedija koja igra 30 godina na pariskoj sceni i puni dvorane, a tekst je vrlo zanimljiv jer ga je napisalo pet francuskih glumaca.

Predstava pokazuje pomalo luckaste i bizarne likove čiji je ured-stan pretvoren u telefonsku službu kojoj se obraćaju usamljene i deprimirane osobe. No, ne mogu im pomoći jer su i sami usamljeni i depresivni, i to je ono što predstavi daje crnohumornu notu.

Igraju: Mirza Dervišević, Anita Kajasa-Memović, Sanin Milavić, Ajla Cabrera, Suada Ahmetašević, Damir Kustura i Edin Avdagić.