open-navfaktor-logo
search
Bolji uvjeti rada
Prašović Gadžo: Ponašanje Parlamenta FBiH prema novinarima nedopustivo; Zaimović: To će se promijeniti
Uprkos dugogodišnjem negodovanju novinara, do sada ništa se nije promijenilo i Parlament FBiH nastavio je po starom
01.11.2019. u 15:28
get url
text

Federalni parlament jedina je institucija u Bosni i Hercegovini, bar koliko je našoj redakciji poznato, koja insistira na tome da novinari i ostali djelatnici medijskih kuća koji izvještavaju sa sjednica Zastupničkog i Doma naroda, svoje prisustvo najavljuju slanjem dopisa putem faxa. U svim drugim institucijama praksa je da novinari ulaze, i neometano obavljaju svoj posao, pokazujući odgovarajuće press akreditacije medijskih kuća za koje rade. 

Uprkos dugogodišnjem negodovanju novinara, do sada ništa se nije promijenilo i Parlament FBiH nastavio je sa ovom praksom. A ona nerijetko znači da administracija Parlamenta pred početak sjednica saopćava novinarima kako fax "nije prošao", pa se isti dopis iz redakcija šalje i po više puta. Za to vrijeme novinari, snimatelji, fotoreporteri... primorani su čekati u holu zgrade Parlamenta, a nerijetko i zakasne na početak sjednice ili snimanje obraćanja zastupnika i delegata neposredno pred sjednicu. Ukratko, česta rečenica bh. administracije: "Fali ti papir", u ovom slučaju pretvara se u bespotrebno mrcvarenje, pa i ponižavanje novinara. Sve i da nije tako, fax je prevaziđen i bar u konkretnom slučaju apsolutno nepotreban.

Faktor je o tome i ranije pisao, a sada smo se dopisom obratili direktno rukovodstvu oba doma Parlamenta FBiH, zastupnicima i delegatima, i sekretarima domova.

Mirsad Zaimović, nedavno izabrani predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, na jutrošnjem susretu s novinarima obećao je da će se tretman djelatnika medijskih kuća u Parlamentu FBiH promijeniti. To je ujedno i prvo konkretno obećanje od nekog iz rukovodstva Federalnog parlamenta. Osim "famoznog" faxa, novinari su se žalili i na druge uvjete rada u Parlamentu, što podrazumijeva da im nisu dostupni materijali za sjednice kao i zastupnicima, da web stranica Parlamenta FBiH ne odgovara svojoj namjeni i tome slično, a što, između ostalih, otežava rad i medijima. 

Nakon Faktorovog dopisa, zastupnica SBB-a Sanela Prašović Gadžo prva je reagirala i ocijenila da je ovakav tretman novinara nedopustiv te zatražila da se odmah prekine sa tom praksom. Prašović Gadžo godinama je radila u medijima, a trenutno je i potpredsjednica Komisije za informisanje u Zastupničkom domu. Danas se obratila rukovodstvu Zastupničkog doma te navela: 

-Obraćam Vam se kao potpredsjednica Komisije za informisanje Zastupničkog doma Parlamenta FBiH zbog diskiminacijskog načina tretiranja novinarskih ekipa tokom održavanja sjednica Zastupničkog doma. 

Naime, način na koji se tretira ulazak predstavnika medijskih kuća u zgradu Parlamenta FBiH je nedopustiv, ponižavajući i daleko od profesionalnog odnosa jedne institucije kakva jeste Parlament Federacije BiH.

Kako sam informirana, od predstavnika medijskih kuća se traži da upute "fax" s imenima osoba koje će pratiti rad Zastupničkog doma Parlamenta FBiH. Nerijetko se potom dešava da osoblje iz osiguranja zgrade na ulazu tvrdi kako "fax" nije stigao i potom se novinarske ekipe maltretiraju, ne dozvoljava se ulazak u zgradu, novinarima nije omogućeno da rade svoj posao. Kao potpredsjednica Komisije za informisanje upozoravam na činjenicu da je takvo ponašanje prema novinarima nedopustivo!

Također, insistiram da odmah na drugačiji način regulirate ulazak novinarskih ekipa u zgradu Parlamenta FBiH, odnosno da se novinari prije sjednice mogu najaviti mailom (u savremenom svijetu više niko ne koristi fax) i da im se čak i bez najave mailom omogući ulaz uz uvid u službenu novinarsku akreditaciju.

Naime, ja sam tokom 27 godina duge novinarske karijere ulazila u najvažnije državne institucije širom svijeta i nigdje me niko nije ni maltretirao, niti ponižavao. Naprotiv, ulazila sam uz prezentaciju službene novinarske isprave. Na takav način se danas ulazi i u zgrade drugih domaćih institucija, počev od krovne institucije Predsjedništva BiH.

Zašto bi ulaz u zgradu Parlamenta FBiH bio drugačiji? Novinarska isprava je sasvim dovoljna i stoga Vas molim da novinarskim ekipama omogućite normalan ulaz kako bi neometano mogli pratiti rad Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

O odluci koju donesete s ciljem rješavanja ovog pitanja molim da me informirate - navela je Prašović Gadžo. 

Novinari se, također, nadaju da će u što skorije vrijeme biti obaviješteni o poboljšanim uvjetima rada u Parlamentu FBiH, ne samo u Zastupničkom, nego i u Domu naroda. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.