open-navfaktor-logo
search
Kako se hraniti
Pravilo izolacije: Držite obavezno rastojanje od frižidera dva metra
​U izolaciji se poštuju mnoga pravila, ali najsvežije koje kruži društvenim mrežama glasi: obavezno rastojanje od frižidera dva metra.
05.04.2020. u 17:57
get url
text

Razumljivo, jer kada punom frižideru dodamo sate nervoze i dokolice, jasno je da smo u plusu. Ali samo kada je riječ o kilogramima.

 To ne znači da treba da zaboravite na hranu. Naprotiv, ona je poželjna u vidu tri glavna obroka i užina.

- Što se tiče nekih preporuka za glavni obrok treba uzimati u manjim količinama hranu koja je bogata vitaminima i mineralima, prije svega to su voće i povrće. Za doručak mogla bi da se uzima sardina ili tunjevina. Pored toga hljeb od cijelog zrna i fermentisane mliječne proizvode, jogurt ili kiselo mlijeko. Ručak, supa i varivo sa mesom ili ribom, i za večeru može da se uzima isti obrok kao i za ručak, ali u manjim količinama. Za užinu može voće - rekla je dr Veroslava Stanković, specijalista ishrane zdravih i bolesnih ljudi, prenosi RTS.

Od voća treba izbjegavati banane, a više jesti jabuke i pomorandže. Podrazumijeva se da slatkiše stavite na crnu listu.

- Šećeri dovode do porasta, odnosno do bržeg razmnožavanja virusa i pogoduju virusnim infekcijama, sa druge strane pogoduju helikobakteru u želucu i samim tim mogu da unište našu dobru bakterijsku floru, koja ima utjecaj na održavanje imuniteta - istakla je dr Veroslava.

A da bi održali jak imunitet nije dovoljno samo da vodite računa o ishrani, već je neophodno i da vježbate. 15 do 30 minuta laganih vježbi ne samo da će pokrenuti mišiće i cirkulaciju, već i hormone sreće.

- Ima toliko materijala na netu, na Instagramu, ljudi nesebično dijele svoje treninge i programe, što je jako fino. Ko neće i ne trenira, za one koji su htjeli da krenu od ponedjeljka, ali nisu zbog korone, također postoji isto toliko treninga bez opterećenja, treninge za početnike, koje mogu da prate, tako da nemojte da tražite izgovore - rekao je trener Dragutin Mrdak.

Izgovore, kada je riječ o ishrani, tako i vježbama, ne bi trebalo da imaju ni stariji od 65. godina, na koje se ovih dana primjenjuju najrestriktivnije mjere, kao ni hronični bolesnici.

I ako dosta vremena provodite ispred kompjutera ili televizora, izbjegavajte da jedete u isto vrijeme.

Samo obrok za stolom spasit će vas toga da unosite više hrane nego što vam je potrebno i borite se protiv novog neprijatelja-viška kilograma.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.