open-navfaktor-logo
search
Dodikov neuspjeh
Predloženi zaključci: NSRS nema ništa protiv njemačkog ambasadora, odbacuje rezoluciju Bundestaga
Klubovi zastupnika vladajuće većine u Narodnoj skupštini RS-a predložili su zaključke za današnju posebnu sjednicu koja je sazvana na zahtjev člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika.
14.09.2022. u 15:16
get url
text

Dodik je uputio zahtjev za održavanje posebne sjednice Narodne skupštine RS-a na kojoj bi zastupnici trebalo da se izjasne o njegovoj izjavi o proglašenju Odluke o davanju agremana ambasadoru Njemačke u BiH veoma štetnom po vitalne interese Republike Srpske. Odluka je usvojena bez konsenzusa na vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH.

Zastupnici SDS-a i PDP-a danas ranije su najavili da neće prisustvovati današnjoj posebnoj sjednici NSRS-a. Za podršku Dodikovom vetu potrebna je dvotrećinska većina, odnosno ukupno 56 zastupnika, dok sjednici prisustvuje 54 zastupnika.

S obzirom na to da je evidentno da će Dodikov veto biti oboren, predložena su dva zaključka NSRS-a za koje je dovoljna prosta većina.

Predloženi su zaključci:

1. Narodna skupština RS-a donosi odluku i daje agreman ambasadoru SR Njemačke u BiH (Agreman odobrava Predsjedništvo BiH čija je to nadležnost, op. r.)

2. Narodna skupština RS-a odbacuje njemačku intervencionističku politiku i rezoluciju Bundestaga, te da Njemačka kao garant Dejtonskog sporazuma ima obavezu da dosljedno primjenjuje ovaj sporazum.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.