open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Predmet "Respiratori": Ulagani materijalni dokazi, Sud upozorio tužioca Pašića da ne izvodi zaključke
Izvođenjem materijalnih dokaza optužbe danas je u Sudu Bosne i Hercegovine nastavljeno suđenje premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću, dopremijerki i federalnoj ministrici finansija Jelki Milićević, suspendiranom direktori Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudinu Solaku i vlasniki firme "Srebrna malina" Fikretu Hodžiću koji je za potrebe Federacije u vrijeme pandemije koronavirusa nabavio kineske respiratore ACM 812 A za 10,5 miliona KM.
26.04.2021. u 17:47
get url
text

Tužilac Džermin Pašić izveo je dokaze kojim, kako je kazao, potvrđuje svojstva optuženih u vrijeme izvršenja krivičnog djela koje im se optužnicom stavlja na teret. On je, između ostalog, priložio odluku o imenovanju premijera Federacije BiH i imenovanja ministrice Milićević, odluku Vlade FBiH i rješenje o postavljanju Solaka na mjesto direktora FUCZ, te rješenje Osnovnog suda u Bijeljini o registraciji pravnog lica "Srebrna malina".

- Osnivač i jedini član "Srebrne maline" je Fikret Hodžić, ovlašten za postupanje i predstavljanje pravnog lica neograničeno. Među osnovnim djelatnostima "Srebrne maline" ne postoje ovlaštenja trgovine na veliko i malo medicinskom opremom - kazao je tužilac, te priložio i rješenje o osnivanju poslovne jedinice "Srebrne maline" u Ilijašu, odnosno u FBiH. 

Prema riječima Pašića, sastavni dio činjeničnog opisa optužnice je Odluka Vlade FBiH uzrokovana pojavom koronavirusa od 16. marta prošle godine, vezana za period od početka izvršenja krivičnog djela. 

- Odlukom od 16.3.2020. proglašeno je stanje nesreće. U tački 2. Vlada FBiH naređuje da se FUCZ i nadležnim štabovima Civilne zaštite stave na raspolaganje svi raspoloživi resursi - istakao je. 

Tužilac je, između ostalog, dodao i da se zaključkom zadužuje FUCZ da u što kraćem roku osigura operativnost sredstava za nabavku medicinske opreme. Dodao je kako je Vlada FBiH zatražila izmjenu člana 10. Zakona o javnim nabavkama. 

- Vlada FBiH dala je saglasnost samo zdravstvenim ustanovama u FBiH da mogu hitno provesti postupak javnih nabavki radi nabavke respiratora, medicinske opremee, dezinfekcionih sredstava itd. Saglasnost se odnosila samo na zdravstvene ustanove, nikako na FUCZ - komentarisao je Pašić. 

Tužilac je pokušao izvesti zaključak da se te odluke vežu za početak krivičnog djela iz optužnice. Odbrane optuženih u nekoliko navrata Sudskom vijeću uložile su prigovor na način na koji tužilac prezentuje i komentariše materijalne dokaze, te je Sud tužiocu skrenuo pažnju na to da izvodi dokaze, a ne zaključke, te da njih ostavi za završne riječi.

U sudski spis, između ostalog, uložen je i Zapisnik sa 214. tematske sjednice Vlade FBiH - dokaz koji je na jednom od ranijih ročišta prezentovan svjedoku Đenanu Salčinu.

{$galerijaFotografija}

Tužilac je također iznio i set dokaza koji se odnose na postupanje zdravstvenih ustanova u odnosu na saglasnost Vlade FBiH za hitnu medicinsku opremu, da su provođeni pregovarački postupci između kliničkih centar i dobavljača. 

- Iznosite vlastito mišljenje kao dokaz, ali ono nije dokaz onogo što sada dokazujete. Saslušali smo svjedoke da to nije realizovano. Šta sada dokazujete, da je to trebalo drugačije? - kazao je član Sudskog vijeća. 

Sve dokaze koje je tužilac iznio, a tiču se pregovaračkih postupaka između klničkih centara i dobavljača, Sud je cijenio nerelevantnim. 

Kao treći set dokaza, tužilac je priložio odluke Vlade FBiH o davanju saglasnosti FUCZ za nabavku medicinske opreme u uslovima pogoršane epidemiološke situacije.

Pašić je uložio i screenshotove poruka sa Viber grupe čiji su članovi Novalić, Edita Kalajdžić i Hasan Ganibegović, nazvanoj "Gensek", u kojoj je, kako je kazao, ostvareno više kontakata. 

Vasvija Vidović, braniteljica prvooptuženog, uložila je prigovor na ovaj dokaz i zakonitost njegovog pribavljanja. 

Oni su, između ostalog, komentarisali Milićević i Solaka. Novalić je napisao "Otkud toliko mekušaca oko nas. Jelka mu zgrabila vlast. Da ja sada da imam 20 miliona aktivnih, podijelio bih frontalno po Federaciji. Ovo su sve beskičmenjaci i ljudi bez ideja", te dodao  kako Milićević ima "najbolji budžet u državi". Na to je Kalajdžić odgovorila "Moramo izmijeniti štab, preglasati šta treba. Ne možemo čekati Jelku". 

U porukama od 24. marta, Kalajdžić navodi "Mijenjat ćemo i Solaka ako treba", na šta je Ganibegović odgovorio "Ograničeni su". Kalajdžić dalje piše "Dok on dokaže da je upravu, mi ćemo se izvući iz krize", na šta je Novalić odgovorio "On jadan ne zna da ne odlučuje ni o čemu. Hrvati će misliti evo još jedan od glupih Bošnjaka". 

Vlada FBiH je, naveo je tužilac, dan kasnije donijela uredbu o izmjeni uredbe FUCZ, rješenje o postavljanju komandanta, načelnika i članova štaba, sa novim sastavom, te priložio zapisnik sa sjednice Vlade FBiH na kojoj su donesene ove odluke.

Pašić je predstavio i telefonski listing Solaka i Hodžića, kao mailove koji su razmijenjeni između ureda Vlade FBiH i Hodžića. 

Suđenje će biti nastavljeno sutra.

Sud BiH respiratori Malina 26.04.2021.
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.