open-navfaktor-logo
search
Istaknuti članovi
Predsjedništvo SDP-a pripremilo spisak: Iz partije izbacuju Lagumdžiju, Lazovića, Komšića, Zlatara...
Ime Svetozara Pudarića također se trebalo naći na spisku članova koji će biti isključeni iz SDP-a, ali su se na jučerašnjoj sjednici sjetili da je on ipak kandidat za predsjednika stranke
09.05.2019. u 09:54
get url
text

Predsjedništvo Socijaldemokratske partije BiH (SDP) jučer je održalo sjednicu na kojoj je doneseno niz odluka i zaključaka, a koje u zvaničnom stranačkom saopćenju nisu spomenute. Nakon sjednice SDP je saopćio tek da su "predočene pripreme za sjednicu Glavnog odbora SDP-a BiH, koja će biti održana 11. maja u Jablanici, kao i pripreme za šesti redovni Kongres".  Međutim, ono što se krije iza te rečenice je zapravo i poduži spisak istaknutih članova partije kojima prijeti isljučenje. 

Na spisku za izbacivanje iz SDP-a tako su se našli bivši predsjednik Zlatko Lagumdžija, potpredsjednik SDP-a Miro Lazović, te istaknuti članovi stranke i političkog života u BiH Ivo Komšić i Emir Zlatar, Zoran Blagojević...  Ukratko, svi članovi SDP-a čije ime se vezuje za osnivanje Socijaldemokratskog pokreta, projekta najavljenog kao nevladina organizacija, odnosno neka vrsta organizacije koja bi radila na okupljanju i okrupnjavanju lijevih političkih stranaka i ideja. Inicijatori su ranije saopćili javnosti kako se tu ne radi o osnivanju nove političke partije, nego da su u ovu organizaciju dobrodošli svi koji baštine lijevu političku ideju, radilo se o postojećim strankama ili individuama koje djeluju u javnom, političkom i akademskom životu. Međutim, u Predsjedništvu SDP-a su odlučili nastaviti s izbacivanjem iz stranke svih čije se mišljenje po raznim pitanjima u potpunosti ne podudara sa stavovima aktuelnog stranačkog rukovodstva. 

Izbacivanje iz SDP-a svih koji učestvuju u priči o Socijaldemokratskom pokretu na jučerašnjoj sjednici Predsjedništva stranke, prema informacijama Faktora, predložio je Jasmin Imamović, predsjednik tuzlanskog SDP-a i gradonačelnik Tuzle. S tim da je tražio da se iz članstva SDP-a odmah isključe svi koji su u inicijativnom odboru Socijaldemokratskog pokreta. Takvu ideju je na sjednici odmah podržao i Denis Bećirović, potpredsjednik SDP-a, dok je Nermin Nikšić, predsjednik stranke, insistirao da se cijela procedura u vezi s isključenjem članova stranke završi preko Glavnog odbora. Na kraju je donesen zaključak da se ovo pitanje nađe na sjednici Glavnog odbora 11. maja. 

Ime Svetozara Pudarića također se trebalo naći na spisku članova koji će biti isključeni iz SDP-a, ali su se na jučerašnjoj sjednici sjetili da je on ipak kandidat za predsjednika stranke, zajedno sa Edinom Delićem i Nerminom Nikšićem, pa su odlučili da ne bi bilo prikladno to raditi u ovom momentu. Pudarić je ostavljen na čekanju do narednog kruga za izbacivanje.

Druga tačka dnevnog reda o kojoj je bilo najviše rasprave na sjednici Predsjedništva SDP-a je mjesto zamjenika predsjednika stranke. Ta pozicija se "namješta" za Denisa Bećirovića i to odavno nije tajna. Osnovni argument zbog kojeg ustoličenje Bećirovića na ovu stranačku funkciju nije išlo glatko je činjenica da su i on i Nermin Nikšić Bošnjaci. Zbog toga su neki i jučer na sjednici prigovarali navodeći da na mjesto predsjednika i zamjenika ne bi trebale doći osobe koje pripadaju istom narodu. Da bi SDP dobio zamjenika predsjednika potrebno je izmijeniti Statut stranke. Ovo pitanje, iako bez saglasnosti Predsjedništva SDP-a, vjerovatno će biti tema na Glavnom odboru. 

Poznato je da je SDP u finansijskoj dubiozi. Međutim, ona jučer na sjednici nije spominjana. Što se finansija tiče, Predsjedništvo je "skrojilo" finansijski plan SDP-a za 2019. godinu prema kojima će im prihodi, kako pretpostavljaju, biti dva i po miliona KM, a rashodi tri miliona i 200.000 maraka. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.