Predstava "Ime" Pozorišta mladih Sarajevo oduševila publiku: Glumci pokazali kakvi smo kada maske padnu

objavljeno: 24.11.2017. u 14:01

Komedija "Ime" u režiji Admira Glamočaka, sinoć je premijerno izvedena u Pozorištu mladih Sarajevo. Tatjana Šojić, Damir Kustura, Mirza Dervišić, Sanin Milavić i Ajla Cabrera izvanrednim glumačkim umijećem odigrali su jednostavnu, angažovanu priču koja se događa danas. Ovdje! Brojna publika, među kojima su bile i poznate ličnosti iz javnog života naše zemlje, pozdravila ih je aplauzima i ovacijama. 

Predstava "Ime" adaptacija je teksta francuskih autora Matthieua Delaportea i Alexandrea de La Patellièrea koju je potpisao Almir Imširević. Scenografiju i kostimografiju uradila je Lejla Hodžić.

- "Ime" govori o porodičnoj večeri, na kojoj se ne pojede ništa, prijateljstva se raspadaju, skidaju se maske, ogoljena su ljudska lica. Ogoljena, ali ne onakva kakva uistinu jesu. Lica sa grimasom. Grimasa je smiješna, ali i opominje... Adaptacijom originalnog teksta, situaciju iz francuskog apartmana prenosimo u sarajevsko naselje, gledajući naše odraze u ogledalu, ili, a tako nam je jednostavnije, gledamo ljude koje prepoznajemo - kazao je Glamočak.

Direktorica Pozorišta mladih Lejla Panjeta ističe da komedija "Ime" postavlja pitanja o prijateljstvu, istini, iskrenosti i ljubavi, koje nas definiraju kao ljude na komičan način.

- Adaptirana prema tekstu francuskih pisaca, evropski građanski i metropolitenski kontekst svakodnevnice srednje klase, precizno prevodi u bosanski mentalitet, slavenski identitet i balkanske predrasude. Uz Dan državnosti, s ponosom mogu osjećati pripadnost našoj bosanskoj kulturi, zahvaljujući izvrsnoj Glamočakovoj režiji, koja nam otkriva ko smo, ujedinjuje, a ne razdvaja i ne traži da se mijenjamo, već da se smijemo sebi i uživamo u svojim stereotipijama koje je tako dobro osvijestio - dodala je.

Prva repriza najavljena je za 30. novembar.