Predstava "Smrt i djevojka" iz Beograda na XVI TKT Fest-u

objavljeno: 29.03.2018. u 08:33

Sinoć je u punoj sali Teatra kabare Tuzla odigrana predstava "Smeće" autora i glumca Ive Krešića.

Treća festivalska večer nastavlja se predstavom, za koju se tražila ulaznica više – "Smrt i djevojka" autora Ariela Dorfmana u režiji Čarne Rodoičić u produkciji Akademije umetnosti iz Beograda. Igraju: Tijana Upčev, Petar Arsić, Mario Šaran, Bojana Đurašković, a predstava je rasprodana.

"Smrt i djevojka", po tekstu argentinsko-čileansko-američkog pisca Ariela Dorfmana, je drama o Paulini Salas, jednoj od mnogobrojnih žrtava prethodnog režima, koja prilikom slučajnog susreta sa Robertom Mirandom, za koga misli da je njen agresor, i suočena sa saznanjem da počinioci nepravde neće biti adekvatno kažnjeni za svoja zlodela, uzima pravdu u svoje ruke. Ona očekuje pomoć od svog supruga, advokata Herarda Eskobara, koji sumnja u Paulininu moć rasuđivanja i objektivnost pri prepoznavanju agresora. Herardo uviđa posledice čina, koje bi mogle izazvati povratak prethodnog režima i uništiti uspostavljanje demokratije u začetku. Da li su Paulinini postupci puka želja za osvetom i zadovoljavanjem ličnih strasti, ili sprovođenje pravde?

Ariel Dorfman je djelo "Smrt i djevojka", napisao 1990. godine, koje je svoju svjetsku premijeru imalo 09.7.1991. godine u Royal Court Theatre u Londonu, u režiji Lindsay Posner.

Četvrti festivalski dan obogatit će gosti iz Hrvatske predstavom "Audijencija" autora Vaslava Havela, režija Dražen Ferenčina, koja nam dolazi iz Kazališta Virovitica u petak.

Tradicionalno, za vrijeme trajanja Festivala, publika će imati priliku da ocjenjuje predstave ocjenama od 1-5 i na taj način odrediti pobjednika Festivala.