Predstava za sve generacije: "Mali princ" 16. novembra stiže u Pozorište mladih Sarajevo

objavljeno: 13.11.2017. u 19:56

U Pozorištu mladih Sarajevo 16. novembra u 18 sati premijerno će biti izvedena predstava “Mali princ“ Antoinea de Saint-Exupérija u režiji i adaptaciji Slobodana Perišića. 

- Mi dolazimo na ovaj sve više komplikovan svijet potpuno čisti, bezbrižni, saosjećajni. Kao takvi, odrastanjem upoznajemo svijet i polako prihvatamo njegova pravila. Odrastanje bi samo po sebi trebalo da bude neki koristan proces, kako sama riječ i kaže da znači nekakav rast u svakom smislu. Čini mi se da je to danas potpuno pogrešna riječ. “Odrasli su jako čudni“ jer u njima djetinjstvo polako kopni, jer su se okružili nevoljama i posvetili prolaznim stvarima. Kažu da bi život trebao da bude jedno korisno putovanje, a ne destinacija. Naša predstava bi trebala da bude jedno takvo putovanje. Odrasli će se, nadam se prepoznati, a našim malim gledaocima ćemo prikazati jedan “čudesan san“. San koji je i ova sama predstava nekada bila- istakao je Perišić.

Dramaturgiju je potpisao Segor Hadžagić, scenografiju Marko Bilbija i Monika Ponjavić, kostimografiju Narda Nikšić, kompozitor je Petar Bilbija, a dizajner Furkan Hizir.

U predstavi igraju i pjavaju: Mario Drmać, Edhem Husić, Alma Merunka, Edin Avdić i Aldin Tucić.

- Nakon što je prošle sedmice, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo, Mirvad Kurić, najavio rekostrukciju gledališta u idućoj godini povodom proslave 40 godina od spajanja Pozorišta za mlade (bivšeg Pionirskog pozorišta) sa Pozorištem lutaka, ovo je prva predstava kojom slavimo svoj jubilej. U izuzetnoj izvedbi naših glumaca i sa magičnim likovnim elementima, izvrsna režija ovog klasika i bestsellera, neće ostaviti nijednu generaciju ravnodušnom. Ovo je predstava za djecu na kojoj u publici očekujemo one koji misle da su odrasli. S ponosom Pozorište mladih danas ima jednu predstavu za sve uzraste, koja će dugoročno ostati zapamćena na našem repertoaru. Ova adaptacija “Malog princa“ iz perspektive odraslog čovjeka i njegove odraslosti, postavlja ozbiljna pitanja o smislu života, ali daje nadu koju trebamo gajiti da bismo bili odrasli, a zadržali dječiju ljubav i dobrotu. Pravimo je za one koji vide, ali i one koji žele ponovo vidjeti, slona u zmiji, a ne šešir – kazala je direktorica Pozorišta mladih Sarajevo, Lejla Panjeta.