Predstavljamo ekipu "Naroda i pravde": S kim Konaković "napada" sve nivoe vlasti?

objavljeno: 13.03.2018. u 15:08

U posljednjih nekoliko godina je popularno osnivati stranke koje u svom nazivu ne sadrže riječ "stranka", što je, uvjeravaju nas njihovi osnivači, dokaz drugačijeg pristupa politici u odnosu na ono čemu smo do njihovog osnivanja imali priliku svjedočiti.

Tako je političko nebo BiH u kratkom periodu obogaćeno različitim "frontama", "frontovima" i "pokretima", koje su osnivali reciklirani kadrovi "starih" političkih stranaka. Jednu takvu stranku je u ponedjeljak najavio i još uvijek aktuelni premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, a stranka će nositi naziv "Narod i pravda".

- U imenu nema ni stranka, ni pokret, ni front. Ne želimo da podsjeća na takav koncept – kazao je Konaković nakon sinoćnjeg skupa u sali Općine Stari Grad Sarajevo.

Osim imena koje "ne podsjeća na takav koncept", sve drugo je deja-vu, počevši od osnivača. Pored Konakovića, za "narod i pravdu" su se odlučili boriti Kemal Ademović i Elvedin Okerić iz Skupštine Kantona Sarajevo te još nekoliko aktuelnih općinskih vijećnika. Inače Okerića, ako ga javnost uopće pamti, pamti ga po snimku sa TVSA kada nije bio u stanju nabrojati tri zaključaka Komisije za sigurnost Skupštine KS na čijem je bio čelu.

Stručnost, a ne podobnost, moto je koji Konaković propagira u posljednje vrijeme, a koji će, ne sumnjamo, biti osnova programa nove političke stranke. Da su te namjere iskrene i ozbiljne, pokazao je Konaković i ranije, kada je za direktora Turističke zajednice Kantona Sarajevo "progurao" Nermina Muzura, kolegu sa DIF-a bez ijednog dana iskustva u turističkoj djelatnosti.

Pored zastupnika i vijećnika kojima su okviri SDA postali pretijesni za realizaciju vlastitih ambicija, u beskompromisnu borbu za narod i pravdu će se, sudeći prema odzivu na osnivačku sjednicu, uključiti i neka nova lica.

Jedno od njih je i Ramiz Turulja, kojeg Dnevni avaz opisuje kao "nesposobnog privrednika u pokušaju". Uzimajući u obzir da je Turulja bio direktor jedne od kompanija Fahrudina Radončića te jedno vrijeme čak Radončićeva "desna ruka", cijenimo da je taj list zaista kompetentan da ocijeni njegove poslovne sposobnosti.Ramiz Turulja sa "braćom" Admirom Arnautovićem Šmrkom i Adnanom Maglićem

Turuljina "braća" Arnautović i Maglić su, podsjećanja radi, poznata lica iz svijeta "crne hronike" zbog trgovine narkoticima, reketiranja i kamatarenja. Turulja je dio poslovne karijere proveo radeći na imanju Senada Šahinpašića Šaje, a od ranije je poznat po društvenom angažmanu i različitim civilnim inicijativama. O jednoj takvoj inicijativi, koju je Turulja pokrenuo povodom organiziranja Queer festivala, je svojevremeno pisao magazin Start.

- Dopustiti pe***ima da organiziraju paradu, a onda ih namlatiti bejzbol palicama, poljevati benzinom i zapaliti užu grupu organizatora, a određen dio pe***a i le***jki ubiti kod Vječne vatre kao opomene za sve buduće generacije pe***a koji bi kao mislili napraviti nešto tako – strategija je koju je Turulja osmislio povodom održavanja festivala.

Sa Okerićem, Muzurom i reality zvijezdom Tarikom Stambolićem, Konaković, tvrdi, namjerava "napasti" sve nivoe vlasti, od Parlamentarne skupštine BiH do Skupštine Kantona Sarajevo, a za 22. mart je najavio i stranačku osnivačku skupštinu.