open-navfaktor-logo
search
Zbog preregistracije
Predstavnici Srba sa sjevera Kosova izlaze iz institucija, policajci skinuli uniforme
Na sastanku predsjednika Srpske liste Gorana Rakića, četiri gradonačelnika sjevernih kosovskih općina i predstavnika svih kosovskih institucija sa sjevera Kosova, uključujući radnike suda, tužiteljstava i policije, odlučeno je da se povlače iz kosovskih institucija.
05.11.2022. u 14:17
get url
text

- Odlučili smo napustiti sve političke institucije, skupštinu, vladu i četiri općine na sjeveru Kosova, kao i organe pravosuđa, policije i administrativnog osoblja u četiri općine na sjeveru - rekao je Goran Rakić, predsjednik Srpske liste, političke stranke kosovskih Srba koja ima podršku službenog Beograda.

On je dodao da ove odluke o napuštanju i suspenziji u institucijama ostaju na snazi sve do trenutka dok "Priština ne počne poštivati međunarodno javno pravo i sporazume dogovorene u Briselu".

- To konkretno znači, dok ne povuče jednostrane i protivpravne odluke o preregistraciji tablica, dok ne formira Zajednicu srpskih opština u skladu sa prvim sporazumom i svim ostalim sporazumima koji su zaključeni u okviru dijaloga, a na osnovama rada upravljačkog tima za izradu nacrta statuta Zajednice srpskih opština - navodi se u zaključcima sastanka.

Goran Rakić je podnio ostavku na mjesto ministra u kosovskoj vladi, a isto je učinilo deset srpskih zastupnika u kosovskom parlamentu.

Ostavku u ime Srba zaposlenih u pravosuđu i tužiteljstvu podnio je i predsjednik Osnovnog suda u Mitrovici Nikola Kabašić, a ostavke su podnijeli i srpski pripadnici policije Kosova, navodi Radio Slobodna Europa.

Ostavku su podneli i gradonačelnici na sjeveru koji rade u sklopu kosovskog sistema.

Rakić je rekao i da se Srbi sa sjevera Kosova trude da sačuvaju mir i stabilnost i da ne prijete nikome.

Srpska lista u Vladi Albina Kurtija, inače, ima jedno ministarsko mjesto i svih deset zastupničkih mjesta u Skupštini Kosova rezervisanih za srpsku zajednicu.

Ova vodeća partija kosovskih Srba ima vlast u svih deset opština sa srpskom većinom na Kosovu. Stranka također ima veliku podršku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.