Novalić je prilično dobrog zdravstvenog stanja, nema jačih simptoma i komunicira telefonski sa saradnicima, rekla je Feni vršiteljica dužnosti direktorice Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću Samira Demirović.

Premijer je testiran isključivo na osnovu toga što je prve simptome, ispoljene jedino u vidu lagano povišene tjelesne temperature, osjetio nakon učešća u Maršu mira upriličenom povodom obilježavanja 25. godišnjice genocida počinjenog u Srebrenici.

VEZANI TEKST - Fadil Novalić pozitivan na koronavirus

U grupi u kojoj se tada kretao bilo je 20-ak ljudi. Njih je Novalić iz preventivnih razloga pozvao da se također testiraju. Pozvao je da to učine i novinari odnosno snimatelji s kojima je tokom Marša mira kontaktirao odnosno davao izjave za javnost.

Federalni premijer je bio učesnik u Maršu mira u dijelu grupe koja je 10. jula stigla u Memorijalni centar Potočari kod Srebrenice.

Ovogodišnji Marš mira, na kojem je učestvovalo ukupno oko 400 osoba, zbog mjera suzbijanja pandemije je bio organiziran na način da se učesnici kreću odvojeno u zasebnim grupama do 50 osoba.

Predsjednik Pododbora za Marš mira, Munir Habibović, pozvao je sve one koji su imali bilo kakav kontakt sa premijerom i članovima njegove ekipe, koja je bila na Maršu mira, da se testiraju ukoliko osjećaju bilo kakve simptome i da ako su u mogućnosti provedu 14 dana u samoizolaciji kako bi zaštitili sebe i druge od mogućeg širenja zaraze.

Habibović, nakon konsultacija sa svojim porodičnim ljekarom, od sutra će biti u samoizolaciji 14 dana, a u petak će biti testiran na COVID-19.