open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Preminuo novinar Zija Dizdarević
U Sarajevu je danas u 75. godini preminuo novinar i publicista Zija Dizdarević. Dizdarević je bio aktivno prisutan u medijskom prostoru više od pedeset godina.
14.11.2021. u 16:49
get url
text
Zija Dizdarević

Obavijest o terminu posljednjeg ispraćaja biće objavljena nakon kremacije.

- Porodica će primati izraze saosjećanja na groblju primjereno epidemiološkoj situaciji - kazao je njegov sin Bojan, prenosi N1.

Zija Dizdarević je rođen 1947. godine u Fojnici. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Sarajevu 1970. godine.

Najduži dio karijere proveo je u Radio Sarajevu (između 1970. i 1995. godine), kao reporter, komentator, urednik. Predsjedavao je i Programskim odborom za radio Jugoslovenske radiotelevizije. Posljednji je glavni i odgovorni urednik sedmičnika Komunist – izdanje za BiH. Od 1990. nije član ni jedne stranke.

Dizdarević je od 1995. do 2011. radio u listu i novinskoj kući Oslobođenje kao komentator, politički analitičar i kolumnista. Pisao je za sedmična izdanja Oslobođenja (Svijet, Nedjelja, Dani).

Pisao je analize za Radio BH i mini komentare za Federalnu televiziju. Bio je komentator u riječkom Novom listu, Bosanskoj pošti (list za bh. dijasporu), Radiju Deutsche Velle, a napise mu je prenosio i beogradski Danas i tršćanski Il piccolo.

Savez novinara BiH proglasio je Ziju Dizdarevića novinarom godine 2001. Pobjednik je na konkursu Fonda Otvoreno društvo Soros za najbolji novinarski opus 1995. u BiH. Nosilac je najviše novinarske nagrade Radio Sarajeva – Samuilo Milić i najprestižnijeg priznanja Radiotelevizije Sarajevo – Zlatna značka. Prvi je dobitnik priznanja za životno djelo Hercegovačko sunce, 2005.g. – Radija 88 iz Mostara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.