Nedjelja, 05.04.2020.
h

“Preporod“ u Splitu obilježava 100. godišnjicu rođenja Maka Dizdara

Izložbom "100 godina od rođenja Maka Dizdara" u Galeriji Dioklecijan, splitsko Kulturno društvo bošnjaka (KDB) "Preporod" uključilo se o obilježavanje stote godišnjice rođenja pjesnika Maka Dizdara (1917- 1981.) predstavivši radove i dokumente koji govore o njegovu životu i spisateljstvu.

U Galeriji Dioklecijan izložili smo radove, dokumente i originalna pisama te korespondenciju koji svjedoče o Dizdarovom životu i književnom angažmanu, rekao je u subotu za Hinu predsjednik KDB "Preporod" u Splitu Edin Nurkić.

Po njegovim riječima, na splitskoj su izložbi i pisani materijali koji svjedoče o prijetnjama kojima je Mak Dizdar bio izvrgnut 60-ih i početkom 70-ih godina 20. stoljeća kad ga se optuživalo da je nacionalist zbog zauzimanja za bosanski jezik.

Na izložbi u Splitu predstavljena je i posljednja cigareta koju je Mak Dizdar zapalio prije smrti 1971., podsjeća Nurkić.

Naglasio je kako je splitska izložba, na kojoj je predstavljeno i najnovije izdanje poznatog Dizdarevog djela "Kameni spavač," dio cjelokupnog projekta obilježavanja 100. godišnjice rođenja Maka Dizdara. Glavna svečanost održat će se u Sarajevu.

Uz "Kamenog spavača", među najpoznatija djela Maka Dizdara ubrajaju se i njegove zbirke poezije "Modra rijeka" i "Koljena za Madonu".

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh