open-navfaktor-logo
search
Ko će s kim
Prestrojavanja za predizbornu kampanju: Radončić se nudi Izetbegoviću, ali koketira i sa "Trojkom"
Predsjednik SDA Bakir Izetbegović prošle je sedmice imao radnu večeru sa specijalnim izaslanikom State Departmenta za izbornu reformu u BiH Matthewom Palmerom i američkim ambasadorom u BiH Ericom Nelsonom.
05.10.2021. u 21:30
get url
text
get url
text

VEZANI TEKST - Palmer očekuje da Čović i ja razriješimo čvor, to nije pravi put, pokušat ću Komšića ubijediti da je Fuleov model najbolji

Kazao je kako Palmer očekuje od njega i predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića da razriješe čvor oko Izbornog zakona BiH, ali da je on ponovio svoj stav da to nije put, već da se pregovarački tim proširi na predsjednike parlamentarnih stranaka koje je iracionalno zaobići.

Također, rekao je da sa predsjednikom Demokratske fronte Željkom Komšićem ima dogovor da će zastupati zajedno ono što dogovore i da ga SDA neće ostaviti, ali da će pokušati da ga ubijedi da je Fuleov model najbolji kroz direktni izbor članova Predsjedništva BiH.

Komšić se odmah izjasnio kako je protiv i poručio da ne pristaje na Fuleov model jer smatra da on podrazumijeva nejednaku vrijednost glasa s obzirom na kombinatoriku po kantonima.

Samo tri dana poslije, oglasio se predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić, koji je upravo u ovim izjavama Izetbegovića i Komšića osjetio "pukotinu" u do sada najčvršćoj koaliciji na bh. političkoj sceni (SDA-DF), te je napravio njemu svojstven i prepoznatljiv politički manevar. 

- Bakir Izetbegović voli da igra šah. Ovoga puta, kao lider stranke koja ima najviše mandata na državnom nivou i snosi najveću odgovornost, igra protiv nervoznog Dodika i upornog Čovića. Ideje koje smo dobili tokom susreta sa predstavnikom SAD-a za izbornu reformu u BiH, gospodinom Palmerom, veoma su dobra osnova za kompromis i pošten Izborni zakon prema svima. Zato i pored ogromnih razlika sa Izetbegovićem, ipak - zbog naroda i države - moramo mu pomoći da ne izgubi i šahovsku partiju i Bosnu i Hercegovinu, kao stabilnu, mirnu i ekonomski prosperitenu evropsku državu.

VEZANI TEKST - Radončić: Izetbegoviću pomoći da u šahovskoj igri protiv Dodika i Čovića ne izgubi i partiju i državu

U ovako dramatičnoj situaciji nema mjesta za lične i stranačke sujete, nema mjesta za skrivene destruktivne namjere, ima mjesta samo za nesebični patriotizam i principijelnu toleranciju - zaključio je Radončić.

Nisu tu svakako iskrene namjere da se pomogne Izetbegoviću kao predsjedniku SDA, već signal da ako ga ne podrži Komšić, podržat će ga on, odnosno SBB koji je očigledno spreman ponovo biti dio "grande koalicije". Također, ostavljena je ovim nuđenjem, ukoliko bi se Komšić i Izetbegović dogovorili, i mogućnost da uz SDA i DF u koaliciji bude ponovo i SBB, što je već viđen scenarij. 

Istovremeno, Radončić i dalje sebi ostavlja prostor i da koketira sa "Trojkom" računajući da bi možda on mogao biti njihov zajednički kandidat za člana Predsjedništva BiH, ali se nudi i Izetbegoviću, po već poznatom isprobanom receptu, kako treba biti patriota i spašavati državu. Upravo to, Radončiću je patriotski izgovor već sedam godina, koliko njegovi ministri sjede u Vladi Federacije BiH, jer "ne želi izlaskom iz Vlade isporučiti je HDZ-u i Draganu Čoviću".  

Stranačka i lična prestrojavanja za predizbornu kampanju su počela. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.