open-navfaktor-logo
search
Akcija Rudnik
Pretresi i hapšenja u TK: SIPA hapsi zbog zloupotreba u rudniku soli, među osumnjičenim političari, direktori...
Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) od jutros na području Tuzlanskog kantona provode akciju kodnog naziva "Rudnik", usmjerenu protiv osoba koje se sumnjiče za udruživanje radi činjenja krivičnih djela i zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja.
18.02.2021. u 08:37
get url
text

- U toku su pretresi na više lokacija, a pod kontrolom policijskih službenika trenutno je šest osoba - potvrdio je za Faktor portparol SIPA-e Luka Miladinović.

Kazao je da zbog zaštite policajaca na terenu ne može iznositi više detalja , budući da su ove aktivnosti još u toku.

Kako nezvanično saznajemo, osumnjičeni u ovom slučaju su bivši i sadašnji direktori Rudnika soli Tuzla d.d., političari, članovi upravnog i nadzornog odbora rudnika, kao i vlasnici firme Mining and Drilling iz Gračanice, a radi se o ocu i sinu.

Među osumnjičenima u ovom predmetu je i Enver Bijedić, predsjednik stranke Socijaldemokrati BiH, potvrdili su naši izvori.

Osumnjičeni koji su predmet istrage sumnjiče se za organizovano namještanje tendera za iskopavanje soli u rudniku, a čime su stekli veću nezakonitu imovinsku korist.

Akcija se provodi pod nadzorom Tužilaštva TK i po naredbi Općinskog suda Tuzla. 

Više informacija o rezultatima akcije očekuje se tokom dana.

Portparol Tužilaštva TK Admir Arnautović kazao je da će tokom dana biti organizirana press konferencija na kojoj će Tužilaštvo iznijeti detalje ovog slučaja.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.