navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Ramazanske priče

Preživjela tri rata: Fata Husić iz Mostara zapostila 104. ramazan

Nana Fata tvrdi da je najstarija Hercegovka sa 111 godina, da se dobro osjeća i da joj je post navika od ranog djetinjstva, koji neće propuštati dok god bude znala za sebe

Objavljeno: 07.05.2019. u 11:28
get url
text

Fata Husić iz Mostara, koja od svoje sedme godine redovito posti i predano prakticira muslimanske vjerske obaveze, jedinstveni je primjer vjernice koja je u svojoj 111. godini uz molitvene pripreme zapostila i 104. ramazan. 

Ne osjeća glad i žeđ 

Nana Fata, koja tvrdi da je najstarija Hercegovka sa 111 godina, ugostila je ekipu Anadolu Agency (AA) u svom domu u mostarskom naselju Zalik. Kazala je da se dobro osjeća i da joj je post navika od ranog djetinjstva, koji neće propuštati dok god bude znala za sebe. 

-Nikad nit sam gladna nit sam žedna. To mi Allah da svake godine. Ako Bog da i ovaj ramazan, ne daj Bože kakvo zlo, ako Bog da ja ću to postiti. To sam naučila i pet vakat namaza, to ne propuštam. Meni to godi, jer sam navikla i sav moj rod i porod u tome živi. Čim zapostim niti sam gladna niti sam žedna. Po cijeli dan nema nikoga, svi se raziđu, a ja se s ovim (pokazuje tespih) razgovaram. Učim, 33 šarta proučim svaki dan i uvečer pet vakat namaza izučim pa onda opet ponavljam uvečer što danas učim - pojašnjava Fata. 

U molitvi provodi i vrijeme kad ne može spavati u noći, jer, kako kaže, nije više u godinama kad radi pa se nema od čega umoriti da bi bila željna sna i odmora. 

Ističe da više ne sprema ni iftare, jer to rade za nju unuci i nevjeste koji se uz spremanje doma pobrinu i za bajramsku trpezu. No, kako kaže, oni sukladno vremenu u kojem žive spremaju sve u modernom stilu. Zbog toga im često priča o običajima da se ne bi izgubili. Posebno joj je važno napomenuti da halva tokom ramazana ima posebno značenje za muslimane.

Radost dijeliti s komšijama 

U porodici Husić čuva se i tradicija spremanja baklave, koju, kako kaže, sprema nevjesta po receptu svoje rahmetli majke koja je bila vrsna kuharica, ali i puno jela koje mladi vole. No njoj je važna tradicija spremanja juhe i japraka ili dolme, jer jaku hranu njezine godine ne dozvoljavaju. 

Trpeza je uvijek bogata, ali ono što je njoj najvažnije za Bajram jeste dolazak brojnih gostiju i iskrena radost Bajrama koja se u njihovoj porodici i komšiluku dijeli. 

-Ima komšija... Boga mi ih za Bajram dođe dosta, iz Nevesinja, iz Kruševljana... Koje su god komšije bile dođu mi. Boga mi i ja dok sam mogla nisam ih zaboravljala što se ženilo i udavalo i rodilo, sam svakome dar dala - kazuje Fata ekipi Anadolu Agency (AA). 

Sad ne može, ali kaže da mlađim generacijama uvijek govori kako treba paziti na komšije i dijeliti radost s njima. 

-Koliko god tabana kročiš kad ideš na dženazu toliko na nogama ti meleka stane. To je sevap. I petkom ako ne propustiš vakta, Boga mi ti je i to dobar dar, jer Allah dž.š. nas ne bije štapom već belajom. Ako budeš dobro radila bit ćeš darovana, ako slabo bit ćeš ukorena - postulati su koje nana Fata živi i često ponavlja.

Post je puno više od odricanja od hrane

Starica priča kako i danas ima ljudi koji vjeruju i dodaje da je žalosno vidjeti puno onih koji nisu svjesni da se grijesi i dobra djela mjere i da će doći dan kada će svi za njih odgovarati.

-Ako pretegnu grijesi nećeš u džennet, ako (pretegnu) sevapi hoćeš u džennet, jer mandalom su vrata zatvorena. Ako budeš dobar, otvorena će ti vrata biti, ako budeš griješila, Boga mi, zatvorena su vrata. Allah dž.š., u njega nema šala ni belaja, u to što vjeruješ on ti prizna - ističe Fata.

Ona podsjeća na smisao vjere i Kur'anskog učenja. Naglašava da je važno da svaki vjernik na početku ramazana zna da post nije samo odricanje od hrane, nego puno više od toga. To uključuje strpljivost i razumijevanje za druge te ističe da i za post treba znanje. 

-Ko ima život, ako ima meso i jaku hranu može pojesti, može malo bolje i postiti, a ko slabu hranu ima, a posti, Boga mi, i ogladni. Šta će mladić da posti ako je slaba hrana, a radi, njemu će Allah oprostiti. Ali treba dati sadaku, koliko u ruku može stati, toliko te sadaka čuva, ona vazda jedna dlaka iznad glave ide u svakoga, ako padne na glavu, ružno rekneš, nije dobro - kaže Fata.

Preživjela tri rata 

Stoga savjetuje vjernike muslimane da s "Bismillom" (u ime Boga), ulaze u kuću i izlaze iz kuće i automobila, jer smatra da bez toga i prave vjere nema ni života. 

To je spoznala kao dijete u Prvom svjetskom ratu, kad još nije znala zašto plaču majka, tetka i nana ispraćajući njezinog oca u rat, jer vjeruje da su molitve, post i sadaka oca i spasili. 

-Kad je babo pošo u rat, plaču nana, tetka i majka, a ja ne znam ni što one plaču. Kad su došli iz rata babo i sedam ih je došlo s njim. Svaki ranjen samo babo nije. Onda znam dobro - prisjeća se nana Fata napominjući kako je preživjela dva svjetska rata i treći koji se dogodio u BiH, ali u vjeri nikad nije posustala. 

Stoga poručuje svima, a posebno mladima, da su molitva, post i sadaka ono što je Bogu drago, a svakom čovjeku potrebno. Isto tako poručuje da treba radost Bjrama dijeliti sa svakim. 

-Kad je Bajram, nemoj vikat' 'de jedi samo', kad je Bajram dočekaj ga draga srca i podijeli Bajram. Dočekaj ga draga srca kao da su ti najdraži. I dušmanin ako je ulegao izaći će prijatelj - zaključuje nana Fata.

Poželjela je svim vjernicima da u radosti provedu ramazan i punog srca dočekaju najveći muslimanski praznik te na koncu podjele radost s čitavim svijetom.