open-navfaktor-logo
search
Prekršio obećanje
Priča koja se čuvala u tajnosti dok je Maradona bio živ dospjela je u javnost
U srijedu je prestalo kucati srce Diega Armanda Maradona, jednog od najvećih fudbalera svih vremena, a prema izboru navijača najboljeg ikada.
26.11.2020. u 15:53
get url
text

Tek nakon smrti legendarnog Argentinca, koji je preminuo u 60. godini života, pojavile su se neke priče koje su se tajile i sakrivale od javnosti dok je El Pibe bio živ.

Jedna od priča koja se držala u strogoj tajnosti vezana je za Maradonu i legendarnog britanskog muzičara Erica Claptona. Naime, argentinski Clarin piše kako je Clapton svojevremeno ponudio Maradoni da se od ovisnosti liječi na Karibima.

Nidia je bilo ime Brazilka koja je došla u London da studira engleski jezik. Voljela je fudbal i bila je čistačica, ali i jedina spona Erica Claptona sa izvorom koji je saznao za ovu priču.

Nakon što se zdravstveno stanje Maradone pogoršavalo iz dana u dan, on je stigao na Kubu kako bi se izlječio. Tih dana na Kubi su se smjenjivali prijatelji legendarnog fudbalera koji su mu dolazili u posjetu, a stiglo je i loše društvo koje je situaciju učinilo lošijom nego što je ona bila u Buenos Airesu.

Menadžer Maradone Guillermo Coppola je u skrivenim porukama rekao izvoru da su svi tamo prisluškivani i praćeni, a da predsjednik Kube Fidel Kastro nije zainteresovan za čitavu situaciju.

Dva novinara su ipak uspjela Maradonu povezati s fudbalskom legendom, koja je bila spremna da mu dogovori liječenje na Karibima.

Kompromis je postignut, a dogovoreno je da se o svemu neće pisati u javnosti dok je Diego živ.

Bolnica na Karibima bit će spas za Diega, smatrao je Clapton, kao i novinari koji su ih povezali. Tamo je bila oaza mira, mjesto koje je trebalo Maradonu spasiti od heorina i drugih teških opijata.

Kultni muzičar je na okotu Antigva osnovao Crossroad Centar još 1988. godine upravo za ono što je bilo potrebno Maradoni, a legendarni kapiten Gaušosa nije trebao ništa platiti za tretman.

Proces rehabilitacije i odvijavanja trebao se odvijati u 12 koraka.

Ipak, Clapton je otputovao na koncert u Japan dok je Maradona još boravio na Kubi, gdje je skoro svakog dana mijenjao brojeve telefona, ali i raspoloženje.

Muzički i fudbalski velikan konačno su stupili u kontakt, prevodio je bio spreman, a poznati gitarista i pjevač Maradonio je iznio svoju ponudu. Svi su prihvatili aranžman, a "Mali zeleni" je dao obećanje da će otići na liječenje.

Obećanje koje je obradovalo i njegovog menadžera Copolu, Diego nikada nije ispunio, ostao je na Kubi.

O pokušaju akcije "spasa" za Maradonu nikad se nije čulo, sve dok ga u srijedu nije izdalo srce.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.