Nedjelja, 29.11.2020.
h

Priča o sarajevskim ulicama: Zlatarska je srce Baščaršije (FOTO)

Sa njene gornje strane nalazi se ulica Mula Mustafe Bašeskije, sa donje Zelenih beretki, a na njenoj sredini, na popularnom Slatkom ćošetu, dodiruju se ulice Sarači i Ferhadija

Gazi Husrev-begova ulica sa svojim brojnim zlatarama i juvelirnicama jedna je od najljepših ulica na Baščaršiji, zbog čega je mnogi znaju upravo kao Zlatarsku.

Nastala je u prvoj polovini 16. stoljeća u okviru Gazi Husrev-begove mahale. Ime je dobila 1931. godine po najznačajnijem bosanskom namjesniku i najvećem sarajevskom dobrotvoru Gazi Husrev-begu.

Prije objedinjavanja u jednu, ova ulica je bila podijeljena u dva dijela: Predimare (Pred imaretom), nazvanu po Gazi Husrev-begovom imaretu (besplatnoj javnoj kuhinji) i Veliki Kujundžiluk, po zlatarima koji su tamo imali dućane.

Sa njene gornje (sjeverne) strane nalazi se ulica Mula Mustafe Bašeskije, sa donje (južne) strane ulica Zelenih beretki, a na njenoj sredini, na popularnom Slatkom ćošetu, dodiruju se ulice Sarači i Ferhadija. Dobrim dijelom zapadne strane naslanja se na Gazi Husrev-begov bezistan, jedan od očuvanih bezistana u Sarajevu koji i danas služi svojoj prvobitnoj namjeni – trgovini. Izgrađen je 1555. godine kao Gazi Husrev-begova zadužbina.

U gornjem dijelu ulice koja vodi prema ulici Mula Mustafe Bašeskije, s desne strane nalazi se Gazi Husrev-begova biblioteka, također jedna od zadužbina Gazi Husrev-bega. Osnovana je 1537. godine, a zgrada biblioteke obnovljena je 2014. godine. Bila je jedna od najznačajnijih ustanova ove vrste na Balkanu u osmanskom periodu.

Pored zlatarskih radnji i spomenutih historijskih objekata, u ovoj ulici se nalazi nekoliko kafića, slastičarnica i ćevabdžinica.

(Dž. Jusufović/Faktor.ba/Foto: I. Šebalj)

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh