open-navfaktor-logo
search
Kongres
Prijedlozi rezolucija SDA: Opredjeljenje za Republiku BiH sa Sarajevom na prijeratnom teritoriju
Državni nivo vlasti bi činio dvodomni parlament s Zastupničkim domom, kao domom građana, i Domom naroda u kojem se štite vitalni interesi konstitutivnih naroda i nacionalnih manjina u BiH
14.09.2019. u 09:42
get url
text

Delegatima na 7. Kongresu SDA predstavljeni su prijedlozi devet rezolucija, o kojima će se izjašnjavati nakon obavljene rasprave.

Predložene rezolucije tretiraju niz pitanja koja se odnose na društveno-političke izazove sa kojima se BiH suočava te predstavljaju svojevrsni odgovor SDA na te izazove.

Prva predložena rezolucija se odnosi na politike u oblasti obrazovanja, nauke, kulture, sporta i mladih, u kojoj se ističe da će se SDA zalagati za efikasan i adaptibilan obrazovni sistem, povezan sa potrebama tržišta i usklađen sa evropskim standardima.

{$galerijaFotografija}

- U tom pogledu zagovarat ćemo da izdvajanja za potrebe obrazovanja, nauke i istraživanja budu na nivou evropskih zemalja. Poseban interes bit će nam briga o kulturi, naslijeđu, kulturnim dobrima kao i snažna uloga kulturnih resursa i potencijala u ekonomskom razvoju BiH. Imamo obavezu strateški ulagati u sport s ciljem ostvarivanja vrhunskih sportskih rezultata i zdravlja naših ljudi. Uvjereni smo da su mladi budućnost BiH. Stoga svaki nivo administrativnog organiziranja i svaka institucija iz svoje nadležnosti mora razvijati efikasne mehanizme podrške mladima i njihovom ostanku u domovini BiH – navodi se u prijedlogu rezolucije koja u nastavku sadrži konkretne korake u oblasti obrazovanja i odgoja, kulture, sporta i mladih.

{$galerijaFotografija}

- Kao i prilikom posljednjeg popisa stanovništva, SDA će, zajedno sa svim probosanskim snagama, insistirati na preciznoj zakonskoj i organizaciono-tehničkoj pripremi narednog popisa s ciljem sprečavanja namjera da se manipulacijama na štetu Bošnjaka, promijeni stvarna etnička struktura stanovništva BiH – navodi se u Prijedlogu rezolucije o politici u oblasti demografije i zaštite porodice.

U okviru te rezolucije su predložene mjere s ciljem podrške pronatalitetnoj politici u BiH i jačanja uloge i mjesta porodice, koje podrazumijevaju, između ostalog, formiranje ministarstva za demografiju, porodicu, mlade i socijalnu politiku, te zatim direktnu stimulaciju pronatalitetne politike kroz povećanje broja porodica sa pravom na dječiji doplatak i povećanje dječijeg doplatka na teritoriji cijele države, uvođenje pronatalitetnog dodatka koji se povećava za svako naredno novorođeno dijete u porodici, povećanje prostornih, finansijskih, tehničkih i kadrovskih kapaciteta u predškolskim ustanovama, znatno veće subvencioniranje troškova boravka djece u vrtićima, posebno za porodice sa više djece, dodjelu besplatnih udžbenika i školske opreme učenicima osnovnih i srednjih škola po istim kriterijima na prostoru cijele BiH, projekte podrške biološki i ekonomski najproduktivnijim i dugoročno najperspektivnijim kategorijama stanovništva u BiH, potpuno ujednačavanje porodiljskih naknada u svim kantonima i na nivou države, izmjene i dopune porodičnih zakona u BiH radi potpune zaštite djece, te uspostavu i jačanje fondova za dječiju zaštitu, utvrđivanja efikasnih procedura usvajanja djece, povećanje iznosa naknada za zaposlene i nezaposlene porodilje, te izjednačavanje ove dvije kategorije u dijelu porodiljskih prava, realizaciju programa pomoći za djecu i mlade tokom procesa njihovog odgoja i obrazovanja i uvođenje zakonske obaveze isplate iz budžeta prve novčane pomoći za opremanje svakog novorođenčeta u jednakom iznosu na cijelom prostoru BiH.

{$galerijaFotografija}

Sa ciljem poboljšanja penzijskih sistema u oba bh. entiteta, SDA je u okviru Prijedloga rezolucije o politikama u oblasti penzionog i invalidskog osiguranja, socijalne zaštite, zdravstva i radnih prava utvrdila nekoliko prioriteta djelovanja, među kojima je i potraga za načinom i političkom voljom da se penzijski sistemi entiteta integriraju u državni penzijski sistem.

- U FBiH izvršiti izmjene u Zakonu o PIO i Zakonu o prijevremenom povoljnijem penzionisanju, kojima će se ujednačiti način usklađivanja penzija, ukinuti penalizacija za penzionisanje sa posebnim (ratnim) stažom i razriješiti status supruga šehida čiji muževi nisu imali registriran staž – jedan je od predloženih prioriteta.

{$galerijaFotografija}

U Prijedlogu rezolucije o ustavnoj reformi i izbornom zakonodavstvu se ističe da SDA ostaje čvrsto opredijeljena za donošenje novog Ustava BiH, kojim bi se naša zemlja definirala kao demokratska, pravna, sekularna i socijalna država sa privrednim sistemom baziranim na slobodnom tržišnom poslovanju, te sa podijeljenim sistemom vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, organizirana na tri nivoa vlasti: državni, regionalni i lokalni i pod imenom Republika Bosna i Hercegovina.

- Novi ustav Republike BiH treba da u središte pozicionira građanina kao pojedinca i omogući mu ostvarivanje političkih i drugih prava u skladu sa međunarodnim dokumentima o ljudskim pravima i osnovnim slobodama – navodi se u prijedlogu.

Državni nivo vlasti bi činio dvodomni parlament s Zastupničkim domom, kao domom građana, i Domom naroda u kojem se štite vitalni interesi konstitutivnih naroda i nacionalnih manjina u BiH. Oblasti u kojima bi se štitio vitalni interes bile bi taksativno pobrojane u Ustavu i odnosile bi se na oblasti kulture, tradicije, identiteta, vjerskih prava, sloboda i drugih pitanja. Izvršnu vlast bi činili predsjednik države i Vlada Republike BiH.

Sudsku vlast bi činili redovni sudovi s Vrhovnim sudom Republike BiH, kao vrhovnom sudskom instancom u sistemu redovnih sudova. Regionalni nivo vlasti bi činilo pet ili više multietničkih regija, formiranih na osnovu ekonomskih, geografskih, historijskih, saobraćajnih, kulturnih i drugih evropskih principa i standarda za formiranje regija. Lokalni nivo vlasti bi činile općine i gradovi, kao jedinice lokalne samouprave organizirane u skladu s Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi.

- Grad Sarajevo, kao glavni grad Republike BiH je politički, administrativni, kulturni, ekonomski i društveni centar Republike BiH. Zalagat ćemo se da administrativno područje Grada Sarajeva obuhvati cjelokupnu teritoriju prijeratnog Sarajeva s najmanje deset općina, u okviru šire regije – piše u Prijedlogu rezolucije.

{$galerijaFotografija}

Sadržaj Prijedloga rezolucije o vladavini prava, sigurnosti i odbrani, Rezolucije o osnovnim ciljevima ekonomske politike i politike razvoja, Rezolucije o politikama za održivi povratak izbjeglih i raseljenih osoba, Rezolucije o načelima i ciljevima vanjske politike, EU i NATO integracija i Rezolucije o očuvanju tekovina odbrane BiH od agresije u periodu 92.-95. i pitanjima statusnih prava boračkih kategorija možete pročitati u priloženoj galeriji:

{$galerijaFotografija}

Rezolucija SDA o politikama u oblasti obrazovanja, nauke, kulture, sporta i mladih
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.