open-navfaktor-logo
search
Predmet "Respiratori"
Prikazane poruke Fikreta Hodžića: "Ma brate, nestručni ljudi, gore nego ja, a kupuju opremu"
U Sudu Bosne i Hercegovine danas je nastavljeno izvođenje materijalnih dokaza optužbe u predmetu "Respiratori", u kojem se sudi premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću, dopremijerki i federalnoj ministrici finansija Jelki Milićević, suspendiranom direktoru Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudinu Solaku i vlasniku firme Srebrena malina Fikretu Hodžiću, koji je za potrebe Federacije u vrijeme pandemije koronavirusa nabavio kineske respiratore ACM 812 A za 10,5 miliona KM.
27.04.2021. u 13:42
get url
text

Tužilac Mirza Hukeljić prezentirao je dokaze koji se tiču vremenskog perioda od 28. marta do 2. aprila 2020. godine, a pribavljeni su od telekom operatera, pretresom mobilnog telefona Kristijana Marića, predstavnika firme Exotrade iz Rijeke, koji će, kako je kazao, biti saslušan u svojstvu svjedoka, te računara iz Vlade FBiH. On je dokaze iznio hronološki kako su se događaji dešavali. 

Prema njegovim riječima, 28. marta prošle godine, Hodžić i Marić ostvarili su ukupno sedam telekomunikacija, od kojih se pet odnosi na telefonske pozive, a dvije na SMS poruke. Osim toga, komunicirali su i putem WhatsAppa. 

- Radi se o prvim ostvarenim komunikacijama između njih dvoje - kazao je tužilac. 

Dodao je kako će prikazati 14 screenshotova poruka koje su razmijenili, te da je pretresom Marićevog mobitela ustanovljeno da je njihova komunikacija započela 28. marta. Oni su, kako je tužilac kazao, razmjenjivali informacije o respiratorima, kao i poruke o osiguranju zaštitnih maski i opreme.

Dan kasnije, naveo je Hukeljić, ostvareno je šest komunikacija između Hodžića i Fadila Novalića. Hodžić je Novaliću poslao poruku sadržaja: "Selam, gospodine Novaliću, Fikret Hodžić je, Asim mi je rekao da Vam se javim oko respiratora. Kada budete imali vremena, javite se". Novalić je pet minuta kasnije na ovu poruku odgovorio sa "OK", a nakon nekog vremena ga je i nazvao. Ovu komunikaciju tužilac Hukeljić predstavio je kao početak postupka pregovaranja oko nabavke respiratora. 

{$galerijaFotografija}

Dan kasnije, Hodžić je poslao e-mail Novaliću sa ponudom za kupovinu medicinske opreme i specifikaciju robe, među kojima su bile i tehničke specifikacije dva respiratora, te su tako, kako je kazao tužilac, započeli pregovori sa Novalićem. 

Hodžić je potom 31. marta poslao SMS poruku Novaliću u kojoj ga obavještava da je dobio mail iz Kine, te da "nažalost prodaja respiratora rapidno raste. Jučer su prodali preko 5.000 komada. Na stanju još trenutno imaju 400 invazivnih i 100 neinvazivnih. Nisam siguran koliko još mogu da garantiram isporuku od pet dana".

Nakon toga, razmijenio je poruke i sa Marićem u kojima su razgovarali o respiratorima HC-VE003, koji mu je rekao da "u principu već na raspolaganju ima" 1.400 komada i da je cijena 39 hiljada eura po komadu, a da je cijena invanzivnog respiratora 42.900 eura. 

Marić je Hodžiću, dan kasnije, poslao ugovor između Srebrene maline i njegove firme "u slučaju da se odluče, da je sve spremno", te objašnjenja za šta se koriste invazivni, a za šta neinvazivni respiratori. Ista objašnjenja Hodžić je proslijedio Uredu Vlade FBiH, kao i ugovor i fakturu za kupovinu 400 respiratora HC-VE003, čija ukupna vrijednost je 15.600.000 eura, odnosno cijena po komadu, kako je navedeno, 39 hiljada eura.

Hodžić je 1. aprila također razmijenio poruke sa Marićem, u kojima je, između ostalog, Marić naveo kako od invazivnih respiratora na raspolaganju ima 400 komada HC-VE003, po cijeni od 42.000 eura po komadu, a te 400 komada neinvazivnih respiratora Hyprus, po cijeni od 9.000 eura po komadu. 

"Brate, čekam njih. Zovem te brzo. Radimo posao do 10 miliona, samo da vidimo šta", pisao je Hodžić Mariću. 

On je i Novalića obavijestio o broju respiratora koji je na raspolaganju i napisao mu da je: "To jedino što danas ima i to je najbolje iz klase, može biti u Sarajevu za sedam dana". Od premijerove sekretarice Bahre Džaka kasnije je dobio poruku da odustaju od narudžbe 400 respiratora. 

U večernjim satima Marić je poslao poruku Hodžiću: "Gdje god okreneš, Fadil". Na to mu je Hodžić odgovorio: "Zamrzio sam ime zbog njega, težak je ko tuč". Marić ga je upitao: "Šta bi na kraju?" i dodao da ga: "ovi moji ubiše". 

- Nek' tuku, isplatit će se. Ma brate, nestručni ljudi, gore nego ja, a kupuju opremu - napisao mu je Hodžić. 

U komunikaciji između Marića i Hodžića navedeno je i da su dogovorili kupovinu 100 respiratora koji po komadu koštaju 42.000 eura.

Tužilac je, između ostalog, prezentovao i pismo namjere za kupovinu respiratora, odluku o nabavci materijala i opreme kojom se FUCZ-u odobrava 7.000.000 KM.

Suđenje će biti nastavljeno 19. maja.

Sud BiH, suđenje afera Respirator, 27.04.2021.
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.