open-navfaktor-logo
search
Opasne namjere
Principijelna politika Moskve ne postoji, od BiH želi napraviti daleku rusku guberniju
U nizu neopravdanih izgovora za pokretanje brutalne, krvave agresije na Ukrajinu, ruski zvaničnici su isticali kako to čine zato što im Sjevernoatlantski savez (NATO) namjerava doći pred vrata, na teritorij najbližeg komšije, površinom najveću državu u Evropi. 
17.03.2022. u 19:26
get url
text

VEZANI TEKST - Putinov prst u oko Amerikancima: Hoće li Vučić i Dodik poslušati "ruskog cara" i isprovocirati sukobe u BiH

Iz Kremlja uporno ponavljaju taj izgovor, tvrdeći kako je to principijelan stav. Ako se već brinu ko će im biti na granici, ukrajinski vojnici ili NATO snage, zašto se hegemonija Moskve pokušava prenijeti duboko u Evropu, na teritorij suverene države Bosne i Hercegovine?

Prije nekoliko dana ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov je u intervjuu FTV-u istakao da ako BiH postane članicom NATO-a, to se može tretirati unutrašnjom stvari  države, ali da će uslijediti reakcija Moskve.

- Druga je stvar naša reakcija. Na primjeru Ukrajine smo pokazali šta očekujemo. Ako bude prijetnja, mi ćemo reagovati - rekao je Kalabuhov.

BiH nije ni daleki susjed Rusije, između postoji svojevrsna tampon zona NATO članica, od Poljske na sjeveru preko Češke, Slovačke, Mađarske, Rumunije, Bugarske do Grčke, Albanije i Sjeverne Makedonije na jugu.

VEZANI TEKST - Janjić: Macron je upozorio Vučića da Zapad zna da Rusija želi Srbiju uvesti u rat na Balkanu, prije svega u BiH

Okruženi smo Hrvatskom i Crnom Gorom, također članicama NATO-a, a crna ovca samo je Srbija, ne računajući vojno neutralne Austriju i Švicarsku. Očito da Moskva, kada padnu sve diplomatske maske, ne odustaje od namjere da BiH, ili barem njen entitet Republika Srpska, učini dalekom ruskom gubernijom. Srbija je to već godinama.

Gdje je tu onda nazovi principijelnost Moskve? Najbolji odgovor dao je nedavno Dejan Jović, profesor međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu.

- Mora se znati da je BiH simbol uspjeha Zapada iz 1995. godine kao što je bila neuspjeh 1992. BiH je direktni proizvod intervencije Zapada. Stoga, ako neko želi povrijediti Zapad, onda će mu BiH postati politička meta - poručio je Jović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.