open-navfaktor-logo
search
Ima li "gazde" u Direkciji
Pripadnici DKPT-a slavili neustavni dan RS-a, učestvovali u tuči na Zlatiboru, šta je uradio direktor Vilić?
Već na dan parade u režiji Milorada Dodika i ostatka SNSD-a 9. januara u Banjoj Luci bilo je jasno da će protiv nekih od vodećih pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, kao i Ministarstva odbrane, biti pokrenuti disciplinski postupci zbog prisustva obilježavanju ovog neustavnog praznika. Međutim, na tom događaju je bilo i pripadnika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH (DKPT), što je u javnosti prošlo neopaženo.
31.01.2022. u 12:08
get url
text

U ovom defileu bilo je oko 2.700 učesnika, među kojima oko 820 pripadnika MUP-a RS-a.

Osim pripadnika entitetskog MUP-a, u defileu su, između ostalih, učestvovali i Helikopterski servis RS-a, predstavnici brojnih preduzeća, organizacija i udruženja, saveza, sportskih klubova, fakulteta..., među njima i pripadnik Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine Miljan Žuža.

Njegovo prisustvo zabilježeno je na jednom od snimaka defilea do kojeg je došao Faktor.

Također, u isto vrijeme, pripadnik DKPT-a Zoran Lakić, na društvenoj mreži Facebook 9. januara podijelio je tekst pod nazivom "Srpska slavi tri decenije postojanja: Svečano širom Republike", koji veliča ovaj datum.

Nakon ovih saznanja, kontaktirali smo Direkciju za koordinaciju policijskih tijela u BiH, priloživši uz upit spomenuti snimak, te screenshot objave na Facebooku. Od rukovodstva Agencije zatražili smo da nam odgovore da li su upoznati s ovim aktivnostima svojih pripadnika, kao i da li je poznato u kojem svojstvu je Žuža bio na defileu i je li njegovo prisustvo ovom događaju u suprotnosti za zakonom i pravilima rada u Direkciji, a posebno imajući na umu odluku Ustavnog suda o 9. januaru.

Također smo pitali da li je službenicima DKPT-a dozvoljeno da na način kao što je to uradio Lakić komuniciraju putem društvenih mreža, te šta planiraju poduzeti nakon ovih saznanja.

Na ovaj vrlo jasan upit sa precizno postavljenim pitanjima iz DKPT-a su dali šturi odgovor. 

- Odsjek za unutrašnju kontrolu Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine provodi mjere i radnje na utvrđivanju činjenica navedenih u Vašem upitu.

Sličan odgovor, koji je za razliku od ovog sadržavao čak dvije rečenice dobili smo i na upit o dešavanjima od 2. januara u jednom ugostiteljskom objektu na Zlatiboru, u Srbiji.

Tada su mediji prenijeli informaciju da je došlo do verbalnog sukoba i naguravanja između supruge državnog ministra za ljudska prava i izbjeglice Miloša Lučića sa vlasnicom ugostiteljskog objekta. U sve se, prema pisanju medija, umiješao i pripadnik Direkcije za koordinaciju policijskih tijela koji je bio u ministrovoj pratnji, a potom i radnici osiguranja spomenutog objekta. Pripadnik Direkcije, prema navodima u medijima i nezvaničnim informacijama, tom je prilikom usljed fizičkog obračuna povrijeđen. Da stvar bude još bizarnija, ministrova supruga i vlasnica objekta na Zlatiboru su se, navodno, pokoškale zbog pjesme. 

Miloš Lučić

Direktor DKPT-a Mirsad Vilić 2. januara je odbio dati bilo kakavu informaciju Faktoru o dešavanjima na Zlatiboru, a ministar Lučić nam je tada negirao da on i supruga imaju veze sa incidentom. 

Međutim, nezvanično je Faktoru 2. januara informacije potvrdila srbijanska policija na Zlatiboru, kazavši da se "neki incident sa kojim ima veze vaš ministar i njegova pratnja desio, ali ne možemo o detaljima". Srbijanska policija nikada zvanično nije odgovorila na naš upit. 

I u vezi s ovim događajem smo tražili objašnjenje od Vilića, odnosno Direkcije, šta se tačno desilo, odnosno da li je provedena interna istraga i šta je njom utvrđeno, kao i da li su tačni navodi da je pripadnik DKPT-a tom prilikom bio u alkoholisanom stanju i da je zadobio teže tjelesne povrede. Pitali smo i da li je pokrenut disciplniski ili bilo kakav drugi postupak protiv spomenutog pripadnika DKPT-a.

- Direkcija za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine je pokrenula interni postupak o događaju koji se desio 2. januara 2022. godine u Srbiji, u jednom ugostiteljskom objektu na Zlatiboru, a u kojem je učestvovao pripadnik DKPT-a BiH. S obzirom na to da je interni postupak u toku, trenutno Vam ne možemo dati više informacija - "iscrpno" su nam odgovorili iz Direkcije.

Direktor Direkcije Vilić se ne oglašava po ovim, niti bilo kojim drugim pitanjima. A nije da nema razloga... 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.