open-navfaktor-logo
search
"Prekršene mjere"
Pripadnici OS BiH na Manjači klanjali džumu, SDS panično traži od Dodika da prekine vježbu
U sklopu NATO vježbe na Manjači, jučer su pripadnici Oružanih snaga BiH klanjali džumu, a snimak je objavila BN televizija.
19.09.2020. u 12:25
get url
text
get url
text

Tim povodom danas su se oglasili iz Srpske demokratske stranke (SDS), tražeći od člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da zahtijeva hitno prekidanje ove vježbe "pošto dokazi, koji su se pojavili u javnosti potvrđuju da se na vojnoj vježbi na Manjači krše mjere Republičkog štaba za vanredne situacije".

Član Izvršnog odbora SDS-a Saša Lovrić rekao je da, "nakon objavljivanja videosnimak iz kojeg se vidi da su bošnjački vojnici prilikom vjerskog obreda itekako prekršili mjeru o zabrani okupljanja više do 50 ljudi, Dodik, niti institucije RS više ne mogu ignorisati nepoštovanje propisa koje su donijeli", saopćeno je iz SDS-a.

Lovrić je upozorio je da "vojna vježba u kojoj pored vojnika iz 20 zemlja članica NATO saveza, učestvuje i 800 vojnika Oružanih snaga BiH, koji borave u neadekvatnim uslovima, prestavlja potencijalnu epidemiološku bombu". 

Postavio je pitanje za Dodika zbog čega nije zahtijevao da se jedna ovakva vojna vježba ne izvodi na teritoriji RS-a u vrijeme pandemije, ili da se prekine kada su kršenja mjera postala očigledna, dodaje se u saopćenju.

- Zna li Dodik da su, za vrijeme dok je on jučer na skupu u Šargovcu vrijeđao novinare i pričao anegdote o fizičkom napadu na članove banjalučkog SDS-a, hodže na Manjači organizovale vjerske obrede prilikom kojih su drastično prekršene mjere o zaštiti od korone - upitao je Lovrić, ustvrdivši da je "Dodikova šutnja na dešavanja na Manjači jasan dokaz da mu je dodvoravanje NATO-u preče od zdravlja stanovništva Republike Srpske".

- Čim se pomene riječ NATO, Dodik koji voli da se goropadi na seoskim skupovima, postaje manji od makovog zrna, a primjer vojne vježbe na Manjači je za to najbolji dokaz - kazao je Lovrić.

Smatra da je Dodik, kada je vježba na Manjači u pitanju, građanima RS-a ostao dužan dati odgovor i na pitanje zašto pripadnici NATO-a ocjenjuju Oružane snage BiH, dodaje se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.