Uvod je to u smjenu aktuelnog direktora JU Dom zdravlja KS Muhameda Ahmića, a s obzirom na to da je i sam premijer KS Edin Forto najavljivao kako će mu to biti jedan od prvih poteza kada dođe na čelo Vlade.

Kako Faktor nezvanično saznaje, na mjesto direktora ove ustanove mogli bi doći neki od kadrova SDP-a, tačnije Abel Baltić, koji je na prethodnim Lokalnim izborima 2020 bio kandidat ove stranke za Općinsko vijeće Novi Grad, te Elvedin Tatarević, kandidat za načelnika Općine Trnovo, obojica ljekari po struci.

Tatarević je trenutno direktor Doma zdravlja Hadžići, dok je Baltić osvojio mandat i postao vijećnik u OV Novi Grad, a ranije je bio direktor Doma zdravlja Novi Grad.

I ranije se spominjalo da bi Tatarević nakon izbora mogao dobiti ministarsku ili direktorsku poziciju kao nagradu za učešće na izborima i kandidaturu za načelnika Trnova. 

Prva odluka SDP-ovog ministra zdravstva KS Harisa Vranića, u čijem resoru je i ova ustanova, bila je razrješenje ranijeg Kriznog štaba te imenovanje novog, a prilikom čega su izostavljeni direktori zdravstvenih ustanova u KS koje zajedno sa Zavodom za javno zdravstvo provode odluke Kriznog štaba i Ministarstva zdravstva KS.