navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Zadivljujuće imanje

Prodaje se dvorac najpoznatijeg mafijaša don Corleonea na Siciliji

Ako ste ljubitelj filmske trilogije "Kum" Francisa Forda Coppole, nedvojbeno jednog od najpoznatijih i najhvaljenijih djela kinematografije ikada, možda ste poželjeli živjeti, ili bar stanovati, kao neko od njenih "junaka" poput don Vita Corleonea.

Objavljeno: 21.02.2022. u 09:05
get url
text

Novitet na tržištu nekretnina je sicilijanski dvorac iz trećeg nastavka, u kojem ponovo briljira Al Pacino.

Naime, dvorac i imanje stavljeni su na prodaju, koja će zbog cijene, troškova obnove i održavanja objekta i posjeda vjerovatno potrajati.

 

Zadivljujuće imanje, poznato kao dvorac porodice Pennisi Floristella, prostire se na 4.000 metara kvadratnih i uistinu je prikladno za (holivudske) kraljevske porodice.

Historija velikog imanja seže do kraja 19. stoljeća, kada je baron Pennisi pozvao arhitektu iz Palerma Giuseppea Matricola da sagradi vilu koja bi udomila njegovu opsežnu zbirku umjetnina.

Rezultat je bio eklektično neogotičko imanje koje se sastojalo od tri dvospratne zgrade i dvije kule.

Impresivni trijem građevine otvara se prema veličanstvenom mramornom stubištu s visokim stropom i kamenim lučnim stubovima.

Izvana, zakrivljeni lukovi i zidine ovom jedinstvenom posjedu daju ugođaj, dok uz slike iz zbirke Paula Pennisija interijer krase vizantijski ukrasi i stropni geometrijski uzorci u zlatnoj i plavoj boji.

 

Dvorac ima 22 spavaće sobe, osam potpuno opremljenih kupatila, vinski podrum, umjetnički atelje, biblioteku, kapelicu ukrašenu freskama Giuseppea Sciutija, i dva velika balkona s pogledom na bujni, gotovo hektar, prostrani park.

- Radi se o nekretnini koja izražava snažan karakter i uživa ogroman potencijal, zbog svoje historije, lokacije, arhitekture i prostora. Kada se obnovi, može se prilagoditi različitim potrebama i savremenim ukusima bez promjene izvorne strukture - obznanila je Diletta Giorgolo, voditeljica kompanije za nekretnine Residential Italy.

Za dvorac porodice Pennisi Floristella treba izdvojiti šest miliona eura.