open-navfaktor-logo
search
Vlada KS
Produžen rok općinama da usklade plansku dokumentaciju sa mjerama zaštite ventilacionih koridora
Vlada Kantona Sarajevo donijela je danas Odluku o izmjeni Odluke o privremenim mjerama zaštite ventilacionih koridora, utvrđenih u Studiji o urbanim ventilacionim koridorima i utjecaju visokih zgrada  u KS.
28.12.2020. u 11:34
get url
text

Izmjenama je produžen rok važenja navedene Odluke do 1. jula 2021. godine.

- U cilju zaštite ventilacionih koridora u Kantonu Sarajevo neophodno je bilo kao privremenu mjeru usvojiti ovu odluku, zbog činjenice da lokalne samouprave nisu u roku provele aktivnosti na usklađivanju detaljne planske dokumentacije sa navedenom Studijom, a što je neophodno uraditi kako se ne bi narušili ventilacioni koridori utvrđeni u Studiji do donošenja zakonskih i podzakonskih akata koji regulišu ovu oblast - naveo je ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Faruk Kapidžić.

Vlada KS je ranije usvojila Odluku o privremenim mjerama zaštite ventilacionih koridora koja je imala privremeni karakter primjene u trajanju od šest mjeseci.

- Za vrijeme trajanja te odluke, nosioci pripreme za izradu detaljnih planskih dokumenata, odnosno Grad i općine, bile su dužne da u saradnji sa Zavodom za planiranje razvoja i Ministarstvom prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, izvrše analizu svih detaljnih planskih dokumenata koji zahvataju ventilacione koridore i u skladu s instrukcijama Ministarstva pristupe aktivnostima na izmjenama i dopunama tih planskih dokumenata. Kako jedinice lokalne samouprave nisu pristupile usklađivanju detaljnih planskih dokumenata u propisanom vremenskom roku, obzirom da je bio i period lokalnih izbora, kao i da su se mijenjale njihove strukture vlasti, produžen je rok važenja već donesene Odluke - obrazložio je ministar Kapidžić.

Ova Odluka stupa na snagu danom usvajanja, a objaviće se u Službenim novinama Kantona Sarajevo, navedeno je u saopćenju Vlade KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.