open-navfaktor-logo
search
Pitali smo ljekara
Prof. dr. Mahira Jahić: Može li zaražena majka prenijeti virus na fetus ili putem mlijeka zaraziti bebu
Trenutno ne postoje naučno dokazani podaci kako COVID-19 utječe na zdravlje trudnica i čini se da žene koje su u drugom stanju nemaju ozbiljniju sliku bolesti od ostalih zdravih odraslih osoba.
25.03.2020. u 11:30
get url
text

Prema riječima prof. dr. Mahire Jahić, specijaliste ginekologije i akušerstva, očekuje se da će većina trudnica imati samo blage ili umjerene simptome nalik prehladi i gripi.

- Također, ne postoje ni naučno valjani dokazi koji bi upućivali na to da su djeca osjetljivija na infekciju COVID-19 u poređenju sa općom populacijom. U izvještaju zajedničke misije Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Kine iz februara, zaključeno je da djeca mlađa od 18 godina čine 2,4 posto svih prijavljenih slučajeva oboljelih od koronavirusa. Generalni zaključak, kako navodi Harvard Medical School, bio bi da trudnice nisu ugroženije od ostatka populacije, a i da su one zaražene imale blage do umjerene simptome, jednako kao i muškarci i žene njihove dobi, koje nisu bile trudne – kaže Jahić.

Na pitanje, postoje li saznanja, kakve komplikacije imaju trudnice koje obole od COVID-19, Jahić odgovara da, prema informacijama do kojih je došao američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), još uvijek nema valjanih dokaza koji bi upućivali na to da u slučajevima obolijevanja postoji povećan rizik od pobačaja ili drugih komplikacija, poput fetalnih malformacija trudnica koje su zaražene virusom.

- Američki ginekolozi primijetili su da zaražene trudnice mogu imati povećan rizik od prijevremenog porođaja, ali navode da još uvijek ne postoji dovoljno informacija te da infekcija možda nije direktan uzrok prijevremenog porođaja. U Kini je rođeno nekoliko beba prijevremeno, a majke su bile inficirane koronavirusom – dodaje Jahić.

Kako virus djeluje na fetus zaražene trudnice? Prof. dr. Jahić kaže da se, prema rezultatima studije koju su proveli stručnjaci sa Harvard Medical School, u koju je bilo uključeno devet trudnica zaraženih koronavirusom i koje su imale simptome, pokazalo da virus nije prenesen na bebe.

- Čini se da je rizik od prenošenja infekcije na plod vrlo nizak i nema dokaza o fetalnim malformacijama zbog infekcije majke – objašnjava Jahić.

Na pitanje, mogu li majke zaražene koronavirusom, dojiti bebu, Jahić kaže da trenutno nema dokaza o virusu u majčinom mlijeku.

- S obzirom na to da se virus širi kapljicama iz usta i nosa, majke bi prije dojenja trebale oprati ruke i koristiti masku za lice, kako bi umanjile izlaganje dojenčeta virusu – navodi Jahić.

Specijalista ginekologije i akušerstva u nastavku je dala nekoliko uputa koje bi trudnice trebale slijediti:

- Redovno perite ruke najmanje 20 sekundi (koristite papirne maramice kada vi ili bilo ko u vašoj porodici kašljete ili kišete, a potom je bacite u kantu za smeće i operite ruke). Vlažne maramice učinkovito su dezinfekcijsko sredstvo samo ako su na bazi alkohola.

- Suzdržavajte se od dodirivanja sluzokože (oči, usta, nos) rukama.

- Izbjegavajte kontakte, a naročito sa nekim ko pokazuje simptome infekcije koronavirusom (visoka temperatura i kontinuirani kašalj).

- Važno je piti dovoljno tečnosti (biljni čajevi i prirodno cijeđeni sokovi) i odmarati se.

- Vodite računa o higijeni hrane koju pripremate, a naročito one životinjskog porijekla. Meso i jaja, prije konzumiranja, dobro termički obradite.

- Izbjegavajte kontakt sa svim životinjama.

- Radite od kuće, ako je to moguće.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.